Mobiltelefoner kan förbjudas på vissa platser
2024 10 02
En tung uppmaning om ett omfattande mobilförbud har utfärdats.
Det är Världshälsoorganisationen WHO som drar i nödbromsen.
Natasha Azzopardi Muscat, chef vid WHO:s avdelning för nationella hälsosystem och policyer, föreslår att mobiltelefoner ska behandlas som cigaretter.
– Länder bör överväga att reglera digitala enheter som mobiltelefoner på ett liknande sätt som tobaksprodukter, för att bekämpa sociala mediers ökande negativa påverkan på unga människors mentala hälsa, säger hon till Politico.
Muscat föreslår att länder bör hämta inspiration från andra områden inom folkhälsan, där lagstiftning har använts för att begränsa skadliga vanor.
Hon nämner återigen lagstiftning mot tobaksprodukter som ett exempel.
– Flera åtgärder har införts för att begränsa användandet av tobak. Det handlar om åldersgränser, priskontroller och till och med förbud mot att använda tobak på vissa platser. Liknande lagstiftning kan användas för digitala enheter som mobiltelefoner.
Kan förbjudas på vissa platser
Natasha Azzopardi Muscat öppnar för att införa begränsade mobilförbud.
– Kanske måste vi börja fundera över om digitala enheter bör förbjudas på vissa platser. Precis som vi har förbjudit rökning i vissa områden.
Ny studie – många är beroende
WHO-chefens nya besked kommer endast några veckor efter att en ny WHO-studie varnat för att unga personers beroende av sociala medier ökar.
I studien uppger över 10 procent att de är beroende av sociala medier och att det är problematiskt.
Tidigare studier har visat på en koppling mellan användning av digitala medier och psykisk ohälsa.
– Det finns en stor konsensus kring att digitala medier har negativa effekter på ungdomars psykiska hälsa. Vi kan vara övertygade om att det finns ett samband, säger Lisa Thorell, docent vid Karolinska Institutet, till sajten Forskning.se.
– Vi får också många rapporter om att både ungdomar och föräldrar vill få hjälp och stöd i det här. För det är svårt att hantera, det är som en drog och det är lätt att det skapas ett beroende.
Natasha Azzopardi Muscat bedömer att världen måste agera snabbt för att komma tillrätta med problemet.
– Vi måste analysera vad som sannolikt kommer att fungera, och vilket tillvägagångssätt vi vill ta. Men det är fullständigt självklart att vi inte kan vänta med att vidta åtgärder, säger WHO-chefen.
Foto: Swello
Text: Redaktionen