Mobilförbud införs – ska åtgärda ”enormt problem”

2024 01 29

På söndagseftermiddagen inträffade ännu en rymning från ett boende som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis).  

En man i 20-årsåldern fritogs från ett hem i Uppsala.

Enligt Expressen har han kopplingar till den grova brottsligheten och har figurerat i en mordutredning.

Kraftig kritik

Kritiska röster har höjts mot säkerhetsnivån på Sis-hemmen.

Personal på ungdomshemmen har framhållit att det finns alldeles för slappa regler kring Sis-hem och att politiker behöver ge dem större möjligheter att stoppa rymningar. 

Att personalen på ungdomshemmen inte har rätt att frånta de intagnas mobiltelefoner är enligt Sis ett stort problem. 

Det innebär att ungdomarna kan samtala med vänner och familj helt utan uppsyn.

Ett enormt problem enligt Sis-personalen. 

– Jag har jobbat med folk som har mördat och våldtagit. Dem låter man väl inte gå runt med ipad? Jo, så är det, de kan söka upp var du bor. De började gissa mitt efternamn, sa en tidigare Sis-anställd till SVT i maj.

Mobilförbud

Nu kan reglerna på Sis-hemmen ändras.

Regeringen och SD har lämnat förslag till Lagrådet som innebär att Sis möjligheter att begränsa elektroniska kommunikationstjänster utökas och att Sis får fler verktyg för att kontrollera besök.

De nya förslagen innebär bland annat att ett totalt mobilstopp kan införas för vissa barn på hemmen.

– Tillgången till elektroniska kommunikationstjänster, såsom internet, och utrustning för sådana tjänster, t.ex. mobiltelefoner, ska kopplas till säkerhetsnivån på hemmet för de som vårdas med stöd av LVU på grund av eget beteende, framhåller regeringen.

Det innebär att barn och unga som vårdas på ett hem med förhöjd säkerhetsnivå endast får använda en mobil som tillhandahålls eller godkänns av Sis.

Barnen och ungdomarna kommer dessutom endast tillåtas att använda den nya telefonen i den utsträckning som bedöms som ”lämplig”.

Deras egna mobiltelefoner kommer beslagtas av Sis.

”Nu sätter vi stopp”

– De barn och unga som får vård på särskilda ungdomshem befinner sig ofta i en utsatt situation och riskerar att fara illa om de inte får adekvat vård och behandling.

– I vissa fall kan restriktioner krävas för att kunna upprätthålla just detta.  Vi har sett barn och unga som har kunnat arrangera sina egna rymningar – nu sätter vi stopp för det, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Fler verktyg

Regeringen och SD föreslår även att Sis ska få utökade befogenheter att kontrollera  besök för barn och unga som vårdas på Sis-hem.

–  Såväl fritagningar och kvalificerade rymningsförsök som ordnings­störningar såsom införsel av droger, fortsatt kriminalitet och andra socialt nedbrytande beteenden är ofta beroende av hjälp utifrån eller kräver kontakt med någon utanför hemmet.

– Besök kan även innebära risker att narkotika, mobiltelefoner och andra farliga föremål förs in på hemmet. Därför går vi nu vidare med dagens förslag som föreslås träda i kraft redan i maj i år, säger Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 maj 2024.

Foto: Daniel Romero

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – oväntad produkt lockar

2024 03 03

Norrmännens intresse för svenska produkter är fortsatt högt.

Under året har personer från såväl Norge som Danmark och Finland handlat i Sverige mot bakgrund av den svaga kronan.

Bland produkterna som norrmännen är mest intresserade av finns godis, kött och läsk.

Samtidigt tar sig många över gränsen för att handla en något oväntad produkt, nämligen glutenfria varor.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Större och billigare

Anledningen till att norrmännen tar sig till Sverige för att handla glutenfritt handlar om att utbudet beskrivs som både större och billigare.

Det säger norska kunder som besöker affärer i värmländska Charlottenberg.

– Det är större utbud här, det bidrar till att det är intressant att komma hit, säger Snezana Bartulovic, som rest över gränsen för att handla glutenfritt, till SR.

Viktig del

Försäljningen av glutenfria produkter är inte lika stor som exempelvis kött, men är ändå en viktig del av utbudet.

Det förklarar Tommy Johansson som är chef för Maximats butik i Charlottenberg nära den västvärmländska gränsen mot Norge.

– Det är viktigt att få hit de här familjerna och kunderna som har glutenintoleranta personer i familjen, säger han.

Åtta miljarder kronor

År 2023 handlade norrmännen för ett sammanlagt värde om 9,3 miljarder kronor varav 85 procent, eller drygt 8 miljarder kronor, hamnade i Sverige.

Den största omsättningen återfanns inom just livsmedel och dryck.

Intresset är även stort för alkohol och tobak samt vissa sällanköpsvaror som exempelvis kläder, apoteksvaror och hygienprodukter.

Det rapporterar Dagligvarunytt.

Charlottenberg tvåa

Ungefär hälften av gränshandelsomsättningen hamnade i Strömstads kommun.

– Det är området runt Strömstad med Nordby och Svinesund som är den solklara ettan som destination för gränshandlande norrmän, säger Guro Henriksen vid den norska statistikmyndigheten SSB.

Därefter återfinns Charlottenberg på en andra plats, med nästan 15 procents omsättningsandel.

Foto: A. Dudar

Text: Redaktionen