Mobilförbud införs – ska åtgärda ”enormt problem”
2024 01 29
På söndagseftermiddagen inträffade ännu en rymning från ett boende som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis).
En man i 20-årsåldern fritogs från ett hem i Uppsala.
Enligt Expressen har han kopplingar till den grova brottsligheten och har figurerat i en mordutredning.
Kraftig kritik
Kritiska röster har höjts mot säkerhetsnivån på Sis-hemmen.
Personal på ungdomshemmen har framhållit att det finns alldeles för slappa regler kring Sis-hem och att politiker behöver ge dem större möjligheter att stoppa rymningar.
Att personalen på ungdomshemmen inte har rätt att frånta de intagnas mobiltelefoner är enligt Sis ett stort problem.
Det innebär att ungdomarna kan samtala med vänner och familj helt utan uppsyn.
Ett enormt problem enligt Sis-personalen.
– Jag har jobbat med folk som har mördat och våldtagit. Dem låter man väl inte gå runt med ipad? Jo, så är det, de kan söka upp var du bor. De började gissa mitt efternamn, sa en tidigare Sis-anställd till SVT i maj.
Mobilförbud
Nu kan reglerna på Sis-hemmen ändras.
Regeringen och SD har lämnat förslag till Lagrådet som innebär att Sis möjligheter att begränsa elektroniska kommunikationstjänster utökas och att Sis får fler verktyg för att kontrollera besök.
De nya förslagen innebär bland annat att ett totalt mobilstopp kan införas för vissa barn på hemmen.
– Tillgången till elektroniska kommunikationstjänster, såsom internet, och utrustning för sådana tjänster, t.ex. mobiltelefoner, ska kopplas till säkerhetsnivån på hemmet för de som vårdas med stöd av LVU på grund av eget beteende, framhåller regeringen.
Det innebär att barn och unga som vårdas på ett hem med förhöjd säkerhetsnivå endast får använda en mobil som tillhandahålls eller godkänns av Sis.
Barnen och ungdomarna kommer dessutom endast tillåtas att använda den nya telefonen i den utsträckning som bedöms som ”lämplig”.
Deras egna mobiltelefoner kommer beslagtas av Sis.
”Nu sätter vi stopp”
– De barn och unga som får vård på särskilda ungdomshem befinner sig ofta i en utsatt situation och riskerar att fara illa om de inte får adekvat vård och behandling.
– I vissa fall kan restriktioner krävas för att kunna upprätthålla just detta. Vi har sett barn och unga som har kunnat arrangera sina egna rymningar – nu sätter vi stopp för det, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
Fler verktyg
Regeringen och SD föreslår även att Sis ska få utökade befogenheter att kontrollera besök för barn och unga som vårdas på Sis-hem.
– Såväl fritagningar och kvalificerade rymningsförsök som ordningsstörningar såsom införsel av droger, fortsatt kriminalitet och andra socialt nedbrytande beteenden är ofta beroende av hjälp utifrån eller kräver kontakt med någon utanför hemmet.
– Besök kan även innebära risker att narkotika, mobiltelefoner och andra farliga föremål förs in på hemmet. Därför går vi nu vidare med dagens förslag som föreslås träda i kraft redan i maj i år, säger Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 maj 2024.
Foto: Daniel Romero
Text: Redaktionen