Mobilförbud införs – ska åtgärda ”enormt problem”

2024 01 29

På söndagseftermiddagen inträffade ännu en rymning från ett boende som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis).  

En man i 20-årsåldern fritogs från ett hem i Uppsala.

Enligt Expressen har han kopplingar till den grova brottsligheten och har figurerat i en mordutredning.

Kraftig kritik

Kritiska röster har höjts mot säkerhetsnivån på Sis-hemmen.

Personal på ungdomshemmen har framhållit att det finns alldeles för slappa regler kring Sis-hem och att politiker behöver ge dem större möjligheter att stoppa rymningar. 

Att personalen på ungdomshemmen inte har rätt att frånta de intagnas mobiltelefoner är enligt Sis ett stort problem. 

Det innebär att ungdomarna kan samtala med vänner och familj helt utan uppsyn.

Ett enormt problem enligt Sis-personalen. 

– Jag har jobbat med folk som har mördat och våldtagit. Dem låter man väl inte gå runt med ipad? Jo, så är det, de kan söka upp var du bor. De började gissa mitt efternamn, sa en tidigare Sis-anställd till SVT i maj.

Mobilförbud

Nu kan reglerna på Sis-hemmen ändras.

Regeringen och SD har lämnat förslag till Lagrådet som innebär att Sis möjligheter att begränsa elektroniska kommunikationstjänster utökas och att Sis får fler verktyg för att kontrollera besök.

De nya förslagen innebär bland annat att ett totalt mobilstopp kan införas för vissa barn på hemmen.

– Tillgången till elektroniska kommunikationstjänster, såsom internet, och utrustning för sådana tjänster, t.ex. mobiltelefoner, ska kopplas till säkerhetsnivån på hemmet för de som vårdas med stöd av LVU på grund av eget beteende, framhåller regeringen.

Det innebär att barn och unga som vårdas på ett hem med förhöjd säkerhetsnivå endast får använda en mobil som tillhandahålls eller godkänns av Sis.

Barnen och ungdomarna kommer dessutom endast tillåtas att använda den nya telefonen i den utsträckning som bedöms som ”lämplig”.

Deras egna mobiltelefoner kommer beslagtas av Sis.

”Nu sätter vi stopp”

– De barn och unga som får vård på särskilda ungdomshem befinner sig ofta i en utsatt situation och riskerar att fara illa om de inte får adekvat vård och behandling.

– I vissa fall kan restriktioner krävas för att kunna upprätthålla just detta.  Vi har sett barn och unga som har kunnat arrangera sina egna rymningar – nu sätter vi stopp för det, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Fler verktyg

Regeringen och SD föreslår även att Sis ska få utökade befogenheter att kontrollera  besök för barn och unga som vårdas på Sis-hem.

–  Såväl fritagningar och kvalificerade rymningsförsök som ordnings­störningar såsom införsel av droger, fortsatt kriminalitet och andra socialt nedbrytande beteenden är ofta beroende av hjälp utifrån eller kräver kontakt med någon utanför hemmet.

– Besök kan även innebära risker att narkotika, mobiltelefoner och andra farliga föremål förs in på hemmet. Därför går vi nu vidare med dagens förslag som föreslås träda i kraft redan i maj i år, säger Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 maj 2024.

Foto: Daniel Romero

Text: Redaktionen


Grönt ljus till jätteprojekt – el till 780 000 villor

2025 04 04

Det har tidigare rapporterats om att Vattenfall kan tvingas pausa det stora vindkraftsprojektet Kattegatt Syd.

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas utanför Falkenberg i Hallands län, men projektet har dragit ut på tiden.

I oktober 2024 meddelade Vattenfalls vd Anna Borg att utvecklingen av vindkraftsparken kan pausas.

– Det finns absolut en risk att vi kommer till samma slutsats. Men vi gör vad vi kan för att se hur vi kan få ned kostnaderna i projektet, sade hon till Di och tillade:

– Det är fortfarande så att vi gärna vill se att det finns ett stamnät till havs som vi kan ansluta till. Det är egentligen en förutsättning om man vill ha energiproduktion till havs.

Ger grönt ljus

Nu svarar regeringen på Vattenfalls begäran.

Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) meddelar att Vattenfall får tillstånd att lägga ut de undervattenskablar som krävs för att driva den planerade vindkraftparken.

De nya tillstånden ges både för kablar inom parken och kablar som ska förbinda vindkraftparken med fastlandets stamnät. Vattenfall får även tillstånd att undersöka havsbotten för att kunna detaljplanera parken, uppger regeringen.

– I dag har regeringen fattat viktiga beslut i arbetet med att skapa förutsättningar för en kraftfull utbyggnad av fossilfri el i Sverige. Vindkraftparken Kattegatt Syd har nu de nödvändiga tillstånd som behövs för att arbetet ska kunna påbörjas, säger Romina Pourmokhtari.

El till 780 000 villor

Kattegatt Syd omfattar upp till 80 vindkraftverk och beräknas kunna leverera cirka 5 terawattimmar ren el per år.

– Det motsvarar mer än hela Hallands läns elanvändning 2022, cirka 3 procent av Sveriges totala elproduktion eller elbehovet för 780 000 villor, skriver Vattenfall om projektet.

Fakta Kattegatt Syd

Antal vindkraftverk

60-80

Totalhöjd

250-350 meter

Årlig produktion

Cirka 5 000 GWh

Installerad effekt

Cirka 1 200 MW

Planerat drifttagande

Tidigt 2030-tal

Vattendjup:

30-50 meter

Fundamenttyp:

Bottenfasta

Foto: 

Text: Redaktionen


JUST NU: Stort fiasko för Swedbank – spararna lär bli besvikna

2025 04 04

Många av Swedbanks fondsparare har inte mycket att glädjas åt.

Storbankens siffror är nämligen ingen munter läsning.

Av nästan 100 fonder hos Swedbank Roburs är det enbart 23 som i år ligger på plus. I den gruppen är det dessutom blott tre stycken som når en avkastning på mer än en procent, rapporterar Placera.

Spararna som räknat med ett välbehövligt sparkapital lär med andra ord bli besvikna på utfallet.

"Valutaeffekter spelar in"

Den som ser sitt sparkapital “gå åt fanders” är inte ensam, konstaterar nättidningen.

Förklaringen till de svaga siffrorna hos Swedbank Roburs måste dock ställas mot de senaste årens starka värdeavkastning, menar storbanken.

– Även valutaeffekter spelar in, i synnerhet för fonder som investerar i USA och i dollar, säger Carina Sesser som är presschef på Swedbank Robur, till ekonomisajten.

Håll kvar strategin

Swedbank uppmanar sparare att sitta lugnt i båten.

Marknaden brukar återhämta sig efter nedgångar, framhåller banken. Det kan dock ta tid.

– För de flesta sparare är det klokt att hålla fast vid sin strategi och undvika att fatta snabba beslut baserade på kortsiktiga svängningar, säger Carina Sesser och uppmanar till ett regelbundet månadssparande.

LÄS MER: Finansinspektionen: börja spara direkt – så mycket ska du ha på kontot

"Blodbad" på börsen

Swedbank Roburs mest framgångsrika fond under 2025 är Microcap, som stigit med 4,45 procent. Men det finns en minimumgräns på 50 000 kronor vid köp.

Hela 19 fonder, motsvarande 22 procent av allihop, präglas av tvåsiffriga ras. Många av dem är amerikanska, exempelvis Technology.

Efter gårdagens tullbesked från USA har det dessutom talats om “blodbad” på börsen.

– Detta är inte långt ifrån ett värsta scenario, långt bortom investerarnas prognoser, säger Carmignac-förvaltaren Kevin Thozet till Reuters.

LÄS MER: Nya siffror från Swedbank – “Dystra signaler”

Uppmanade småspararna

Redan i februari uppmanade Swedbank svenska småsparare efter Donald Trumps turbulenta inledning i Vita huset.

– Det absolut viktigaste är att se till hur fördelningen mellan till exempel aktiefonder och räntefonder ser ut, sade Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till SR.

– Det som till 90-95 procent avgör den framtida avkastningen och risken är fördelningen mellan ditt aktiesparande och räntesparande. Det är det som småspararna i första hand ska ha fokus på, tillade ekonomen.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen