Misstänkte bombmannen i Göteborg har hittats

2021 10 07

Den 55-åring som efterlysts för det misstänka bombdådet i Göteborg har nu påträffats.

Detta enligt Åklagarmyndigheten som rapporterar att mannen inte längre är i livet.

Hittad i vattnet

Han skall ha påträffats i vattnet vid Stenpiren i Göteborg enligt tidningen.

– Vi har en person i vattnet och vi assisterar polisen, säger Bo Florell, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten till Aftonbladet.

Färjetrafiken stoppad

Färjetrafiken i form av Västtrafiks passagerarfärja Älvsnabben skall enligt uppgift ha stängts av under förmiddagen mellan Stenpiren och Lindholmspiren . Och en stund senare skall polisen har meddelat att mannen i vattnet inte är i livet.

Upptäckte flytande kropp

Enligt SVT upptäckte vittnen redan på onsdagsmorgonen att det flöt omkring en kropp vid Stenpiren som är belägen i centrala Göteborg varpå räddningstjänst och polis begav sig till platsen för att ta reda på kroppen.

Polisen mycket förtegen

Det är enligt SVT inte känt i nuläget om polisen misstänker att något brott har begåtts. Polisen uppges vara mycket förtegen kring det hela och enligt SVT finns ännu ingen bekräftelse på om personens identitet är känd. Men enligt Aftonbladet är det den internationellt efterlyste 55-åringen som misstänks för att ha begått det uppmärksammade bombdådet i Göteborg nyligen och nu bekräftas detta av Åklagarmyndigheten.

Försöker fastställa vem det är

 – Vi kan bekräfta att vi plockat upp en död person ur vattnet. Några övriga detaljer har jag inte just nu. Insatsen pågår fortfarande, säger polisens talesperson Fredrik Svedemyr till DN.

– Vi jobbar vidare med att fastställa identitet, säger polisen till tidningen.

Flera polisbussar på plats

Flera polisbussar har befunnit sig vid platsen liksom polisens kriminaltekniker uppger Göteborgs-Posten.

Emellertid ska avspärrningarna nu ha hävts vid platsen enligt GP.

Arkivfoto: Polisen, FB


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen