JUST NU: Misstänkt farligt föremål – bombskyddet på plats

2023 03 28

Ett område har spärrats av norr om Lindesberg.

Polisen har larmats om ett misstänkt farligt föremål i en mindre ort norr om Lindesberg.

Nationella bombskyddet har tagit sig till platsen och fem hushåll har behövt evakuera.

– Nationella bombskyddet är på plats. Föremålet ligger på en parkeringsplats i ett bostadsområde och de närmaste boningshusen är utrymda under tiden föremålet hanteras av polisen. Utrymningen omfattar fem hushåll, framhåller polisen.

Samtal från allmänheten

Det var ett samtal från allmänheten som gjorde att polisen fick åka till den aktuella adressen i Gusselby, uppger tidningen Lindenytt.

De har ännu inte kunnat utgöra vad det är för typ av föremål som det rör sig om.

– Det vi har kunnat göra är att spärra av, så att ingen kommer i närheten av föremålet ifall det visar sig vara något farligt. Bombskyddet är på väg, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin.

Så verkar bombskyddet

Polisens bombtekniker kallas in när någon hittat ett föremål som kan vara skadligt för omgivningen.

De är där för att oskadliggöra objektet så att ingen skadas.

– Polisens bombskyddsverksamhet är en nationell resurs. Det innebär att bombskyddet kan arbeta över hela Sverige när den lokala polisen behöver hjälp av bombtekniker. Nationella bombskyddet är organiserat inom Nationella operativa avdelningen, förklarar polisen.

Lokaliserar och bedömer

Först och främst tar bombskyddet reda pån var föremålet är någonstans, därefter kan de bedöma om det är farligt och isåfall transportera bort det.

Bombteknikerna bidrar även med ledningsstöd till kommenderingschef och polisinsatschef vid händelser där explosiver/farliga ämnen konstaterats eller befaras.

Flera hjälpmedel

Det finns ett antal olika hjälpmedel att använda sig av när det kommer till insatser som involverar potentiellt farliga föremål.

Bland annat har bombteknikerna hjälp av bombhundar.

– Det finns robotar som kan hämta, fotografera och skjuta sönder föremål så att ingen människa behöver gå i närheten. Polisen använder också bombhundar som genom sitt luktsinne kan hitta och markera var det finns explosiva ämnen, förklarar polisen.

Foto: Polisen Linköping FB

Text: Redaktionen