Missnöje och irritation inför Sveriges OS-final i fotboll

2021 08 05

Irritationen stiger inför Sveriges OS-final i fotboll. Om mindre än ett dygn skall den spelas men ännu är klockslaget oklart.

Det väntas bli stekheta 33 grader varmt när Sverige ska möta Kanada i OS-finalen klockan 11.00 på fredag förmiddag japansk tid vilket motsvarar klockan 04.00 svensk tid. Så hög värme är farlig för  spelarnas hälsa då de ska prestera på mycket hög fysisk nivå.

Lämnat in protest

Sverige har därför lämnat in en protest tillsammans med Kanadas fotbollsförbund med önskemål om att få spela på eftermiddagen istället.

– Framför allt handlar det om spelarnas hälsa. Det är ganska stor skillnad att spela dagtid eller kväll och vi exponeras väldigt mycket av värmen och hettan. Det innebär att det skulle vara klart mycket bättre att spela på eftermiddagen eller kvällen för spelarnas hälsa, uppger landslagschefen Marika Domanski Lyfors till Expressen.

Direkt farligt för spelarna

Sveriges landslagsmålvakt Zecira Musovic är mycket kritisk.

– Att ens överväga att spela finalen klockan 11 lokal tid i Japan är direkt farligt för spelarnas hälsa med tanke på väderförhållandena. Återigen styr pengar helt för mycket en diskussion som inte borde vara en diskussion, framför hon på Twitter.

Kan krocka med handbollen

Discoverys sportchef Emir Osmanbegovic håller med henne.

– 100% enig med Zećira. Spelarnas säkerhet måste gå först, även om en eventuell flytt i värsta fall skulle innebära en krock med damlandslagets handbollssemi. Flytta matchen, betonar han.

ANALYS

Det är mycket svagt av OS-arrangörerna Internationella Olympiska Kommittén att mindre än ett dygn före avspark ännu inte ha lämnat besked om hur dags matchen ska starta. Det behöver spelarna få svar på för att kunna förbereda sig på bästa sätt.

Foto: Svensk Fotboll

[yop_poll id="452"]