Minst 2 döda vid Uppsala Konserthus – ABBA-hyllningskonsert utryms

2021 11 08

Två personer är döda efter en mycket allvarlig händelse vid Uppsala Konsert & Kongress där ABBA-hyllningskonserten "Thank You For The Music" pågår. 1 000 personer ska ha funnits inne i anläggningen.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio skall polisen ha larmats till konsertbyggnaden och det är inte helt klarlagt vad som har inträffat.

Men enligt polismyndigheten skall en person ha fallit ned från en hög höjd och i fallet ha träffat minst en annan person. 

Det är oklart om personen hoppat av  egen fri vilja eller eller om det inträffat en olycka eller om något annat ligger bakom. Fallet ska ha skett från våning nummer 7 enligt SVT.

Blev träffad

– Personen som befann sig där nere blev träffad. Vi försöker utreda exakt vad som inträffat, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid Uppsalapolisen uppger Expressen.

Utryms

Vid klockan 19.30 skulle Kalle Moraeus med flera ha inlett den populära hyllningskonserten Thank you for the music i Uppsala Konsert & Kongress stora sal. Föreställningen är en musikalisk hyllning till Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musik men med anledning av tragedin utryms nu konsertbyggnaden.

Avspärrat av polisen

Uppsala Konsert & Kongress skall även vara avspärrat av polisen.

– Kvällens konsert i Uppsala har ställts in med kort varsel. Tyvärr måste vi meddela att det har hänt en fruktansvärd händelse på konserthuset Uppsala Konsert & Kongress i Uppsala, delger föreställningens arrangör MTLive på Facebook.

Alla befinner sig i chock

– Det vi vet är att någon hoppat/fallit högt upp i arenan och träffat andra människor i fallet. Polisen har utrymt arenan. Just nu vet vi inte så mycket mer, alla befinner sig i chock och vi ber om att få återkomma med mer infon när vi vet mer, delger arrangören på sin Facebooksida.

Väldigt mycket folk

Enligt Aftonbladet har två personer hittats döda inomhus i byggnaden. Ytterligare personer ska vara skadade enligt SVT.

– Det är väldigt mycket folk på platsen som bevittnat det här, det har ju varit pågående konferenser och evenemang därinne, säger Magnus Jansson Klarin vid Uppsalapolisen till Aftonbladet.

Polisen förklarar att personen ska ha fallit från mycket hög höjd hela vägen ner till entrévåningen där många strömmade in för att komma in på konserten.

Tror inte det är attentat

Enligt Aftonbladet uppger Uppsala Nya Tidning att väktare kontrollerar dörrarna och stoppar människor från att gå in i byggnaden.

– Jag har inte så mycket information ännu, jag vet att det har varit en allvarlig incident och att polisen är på plats. Men vi har inga grunder att tro att det är ett attentat. Vår krisgrupp är aktiverad , säger Uppsala Konsert & Kongress presstalesperson Karin Sävström till Aftonbladet.

❤ Tankarna går till de drabbade och deras familjer och vänner samt alla på plats som chockats och berörts av tragedin i Uppsala ikväll.

Arkivfoto: Polisen, FB