Minst 2 döda vid Uppsala Konserthus – ABBA-hyllningskonsert utryms

2021 11 08

Två personer är döda efter en mycket allvarlig händelse vid Uppsala Konsert & Kongress där ABBA-hyllningskonserten "Thank You For The Music" pågår. 1 000 personer ska ha funnits inne i anläggningen.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio skall polisen ha larmats till konsertbyggnaden och det är inte helt klarlagt vad som har inträffat.

Men enligt polismyndigheten skall en person ha fallit ned från en hög höjd och i fallet ha träffat minst en annan person. 

Det är oklart om personen hoppat av  egen fri vilja eller eller om det inträffat en olycka eller om något annat ligger bakom. Fallet ska ha skett från våning nummer 7 enligt SVT.

Blev träffad

– Personen som befann sig där nere blev träffad. Vi försöker utreda exakt vad som inträffat, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid Uppsalapolisen uppger Expressen.

Utryms

Vid klockan 19.30 skulle Kalle Moraeus med flera ha inlett den populära hyllningskonserten Thank you for the music i Uppsala Konsert & Kongress stora sal. Föreställningen är en musikalisk hyllning till Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musik men med anledning av tragedin utryms nu konsertbyggnaden.

Avspärrat av polisen

Uppsala Konsert & Kongress skall även vara avspärrat av polisen.

– Kvällens konsert i Uppsala har ställts in med kort varsel. Tyvärr måste vi meddela att det har hänt en fruktansvärd händelse på konserthuset Uppsala Konsert & Kongress i Uppsala, delger föreställningens arrangör MTLive på Facebook.

Alla befinner sig i chock

– Det vi vet är att någon hoppat/fallit högt upp i arenan och träffat andra människor i fallet. Polisen har utrymt arenan. Just nu vet vi inte så mycket mer, alla befinner sig i chock och vi ber om att få återkomma med mer infon när vi vet mer, delger arrangören på sin Facebooksida.

Väldigt mycket folk

Enligt Aftonbladet har två personer hittats döda inomhus i byggnaden. Ytterligare personer ska vara skadade enligt SVT.

– Det är väldigt mycket folk på platsen som bevittnat det här, det har ju varit pågående konferenser och evenemang därinne, säger Magnus Jansson Klarin vid Uppsalapolisen till Aftonbladet.

Polisen förklarar att personen ska ha fallit från mycket hög höjd hela vägen ner till entrévåningen där många strömmade in för att komma in på konserten.

Tror inte det är attentat

Enligt Aftonbladet uppger Uppsala Nya Tidning att väktare kontrollerar dörrarna och stoppar människor från att gå in i byggnaden.

– Jag har inte så mycket information ännu, jag vet att det har varit en allvarlig incident och att polisen är på plats. Men vi har inga grunder att tro att det är ett attentat. Vår krisgrupp är aktiverad , säger Uppsala Konsert & Kongress presstalesperson Karin Sävström till Aftonbladet.

❤ Tankarna går till de drabbade och deras familjer och vänner samt alla på plats som chockats och berörts av tragedin i Uppsala ikväll.

Arkivfoto: Polisen, FB


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen