Minister ställer krav på Jimmie Åkesson (SD)

2023 08 16

Liberalerna kommer inte att rösta emot Richard Jomshof (SD) i justitieutskottet. 

Oppositionen har krävt att SD-toppen bör röstas bort som ordförande efter hans utspel om islam.

På sociala medie-plattformen X, tidigare känd som Twitter, skrev Jomshof bland annat att profeten Muhammed var en ”krigsherre, massmördare, slavhandlare och rövare”.

Flera L-profiler har öppnat för att partiet ska ställa sig bakom oppositionens krav på att avsätta Jomshof.

Men så blir det inte.

Det meddelar Liberalernas partiledare Johan Pehrson på en pressträff.

Han konstaterar att L kommer att följa praxis som innebär att man inte byter ut ordförande eller vice ordförande under rådande mandatperiod.

Kontaktat Jimmie Åkesson

Pehrson ställer sig dock mycket kritisk till Richard Jomshofs uttalanden.

L-ledaren berättar att han kontaktade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för en vecka sedan och framförde sin åsikt.

– Jag har sagt att det är problematiskt för vårt samarbete.  Det är djupt olämpligt att vi har haft diskussioner som gör att Richard Jomshof utsätter Sverige för en onödigt allvarlig situation, säger Pehrson till SvD.

Ställer krav på SD-ledaren

Jimmie Åkesson har än så länge inte svarat på L-ledarens kritik.

Men Johan Pehrson förväntar sig en ordentlig redogörelse.

– Vi ser snart i våra återkommande och regelbundna möten och då förväntar jag mig att vi pratar igenom detta. Det är fler i regeringen som har synpunkter på Richard Jomshofs uttalanden, säger Pehrson till SvD.

Slår tillbaka

Richard Jomshof har slagit tillbaka mot oppositionens avgångskrav, som bland annat utfärdats av Socialdemokraternas riksdagsledamot Morgan Johansson.

– Med tanke på det komplicerade och känsliga läge Sverige befinner sig i är det ansvarslöst av Morgan Johansson att försöka vinna politiska poäng på det här sättet. I detta läge, och i ljuset av de diskussioner som nu förs, är det extra viktigt att vi står upp för svensk yttrandefrihet och demokrati, framhöll Jomshof i en kommentar till SVT i slutet av juli.  

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen