Minister pekar ut hot – kan fälla regeringen

2023 02 03

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) menar att det finns en risk att regeringen spricker helt.

Hotet handlar enligt ministern om Sverigedemokraterna och om partiet blockerar en ambitiös klimatpolitik.

Då kan hela regeringen spricka, uttrycker Pourmokhtari i en intervju med nyhetsbyrån Bloombergs podd Zero, vilket bland annat Svenska Dagbladet uppmärksammat.

"Då lämnar vi regeringen"

I intervjun konfronteras klimatministern med frågor om hur Liberalerna ska komma överens med ett parti där företrädare ifrågasatt att det överhuvudtaget finns ett klimathot.

Särskilt eftersom Liberalerna och Romina Pourmokhtari själva bland annat vill följa Sveriges åtaganden i Parisavtalet.

Men kommer inte partierna överens kan hela regeringen falla, säger ministern.

– Så om vi skulle se att jag till exempel som klimat- och miljöminister inte lyckas åstadkomma de förändringar jag vill se, då kommer jag att lämna regeringen och mitt parti kommer att lämna regeringen, säger Pourmokhtari i podden.

Inte överens om "värderingar"

Klimatministern förtydligar också att hennes uppfattning är att samarbetet mellan regeringspartierna och SD enbart handlar om några få sakfrågor.

– För att kunna ta chansen (att bilda en borgerlig regering, red. anm.) beslutade mitt parti att komma överens med Sverigedemokraterna i ett antal specifika frågor. Så de frågorna handlar om ekonomi, om migration och energi och liknande. Men inte i frågor som handlar om värderingar, säger Romina Pourmokhtari.

Förnekar klimatkris

I höstas uttryckte sig SD:s partiledare Jimmie Åkesson sig om att det inte finns “vetenskapligt stöd” för en pågående klimatkris.

– Jag har inte sett något vetenskapligt stöd för att det är så här och nu. Det påminner ju väldigt mycket om hur invandringsdebatten lät för ett antal år sedan. Man får inte ifrågasätta eller anlägga andra perspektiv för då kallas man klimatförnekare, sade han till SVT i november.

"Symbolpolitik"

SD-ledamoten Elsa Widding är en av de politiker i partiet som Bloombergs podd pekar ut.

Hon har varit öppen med att hon delar sin partiledares uppfattning om att det inte finns någon klimatkris.

–  Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik. Att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd. Det gjorde vi senast på 1960-talet när somrar uteblev eller blev så korta att man inte hann skörda, sade Widding under en allmän debatt i riksdagens kammare.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen