Minister lämnar regeringen

2021 12 04

Civilminister Lena Micko lämnar regeringen och kommer inte att erhålla någon ny ministerpost i  Magdalena Anderssons (S) nya regering.

– Jag har meddelat statsminister Magdalena Andersson att jag inte står till förfogande i en ny regeringsbildning, uppger Lena Micko (S) i en kommentar som sänts till TT rapporterar DN.

Utsågs av Löfven

Lena Micko utsås till civilminister av Stefan Löfven 2019 och kom närmast från en post som andre vice ordförande Sveriges Kommuner och Landsting och dessförinnan som ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting

Från Linköping

Hon har verkat som socialdemokratiskt kommunalråd i Linköpings kommun och tog plats i Socialdemokraternas partistyrelse redan 1993.

En stor ära

– Det har varit en stor ära att vara Sveriges civilminister under drygt två år. Jag är verkligen stolt över vad vi har åstadkommit för att kunna se till att kommuner och regioner under hela pandemin har stått starka och klarat av sina uppdrag, uppger Lena Micko i TT-meddelandet.

Socialdemokraternas mäktiga VU

Hon framför även att att hon kommer att fortsätta som ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.

ANALYS

Lena Micko har hållit en relativt låg profil i regeringen medialt sett och är en av de ministrar som är minst känd bland väljarna. Hon har inte tillhört de ministrar som bidragit mest med att få ut Socialdemokraternas politik i media.

Foto: Regeringskansliet, Kristian Pohl