Minister avgår

2025 03 31

Jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg (L) avgår.

Det meddelar hon själv på måndagen.

–  Det har varit en stor ära att få ansvara för jämställdhets- och arbetslivsfrågorna i regeringen. Jag är stolt över att ha bidragit till att göra Sverige till ett mer jämställt land, inte minst över alla åtgärder som regeringen genomför mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, säger Brandberg i ett uttalande.

Enligt ministern väljer hon att kliva åt sidan av personliga skäl.

– Uppdraget som minister har gjort att jag varit borta mycket från min familj. Vi närmar oss nu också en valrörelse där det krävs att en växel läggs in i arbetet, vilket innebär mer tid från familjen. Därför har jag valt att lämna uppdraget som statsråd.

Ny minister utses snart

Regeringen kommer i närtid återkomma om vem som blir ny jämställdhets- och arbetslivsminister. 

–  Jag vill tacka Paulina Brandberg för hennes viktiga insatser under de här åren, inte minst för arbetet med mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Foto: Melker Dahlstrand, Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen


Tre branscher skriker efter personal – trots höga arbetslösheten

2025 03 31

Flera branscher har stora rekryteringsbehov, trots den höga arbetslösheten i Sverige.

Det uppger Statistiska centralbyrån, SCB, i en ny sammanställning.

Myndigheten har för första gången kartlagt personalbristen per yrke på svensk arbetsmarknad.

Statistiken visar att flera branscher är i stort behov av att rekrytera. Under det tredje kvartalet 2024 rådde det brist på sammanlagt 70 000 yrkespersoner. Detta trots att arbetslösheten uppgick till 8 procent under samma period.

Rekryteringsbehoven finns både inom branscher som kräver eftergymnasial utbildning och branscher som inte kräver det.

– Vi ser att det saknas kompetenser inom flera olika områden, där ibland it, teknik och vård, säger Katja Olofsson, arbetsmarknadsstatistiker på SCB.

Hela listan 

Här är samtliga branscher som har stora rekryteringsbehov:

1, Vården
 Inom vården saknas det både läkare och sjuksköterskor – de med specialistkompetenser såväl som de med grundutbildning. Drygt hälften av arbetsgivarna uppger att de inte lyckas få tag i personer med rätt kompetens till många av vårdyrkena.

2, It-branschen
Inom data och it saknas personer med längre eftergymnasial utbildning, som mjukvaru- och systemutvecklare. Här uppger dock nio av tio arbetsgivare att de i regel lyckas rekrytera personal.

3, Skolan
Inom skolan saknas lärare, förskollärare och fritidspedagoger. Skolorna har svårast att rekrytera fritidspedagoger, men desto lättare är det att rekrytera lärare till förskoleklass och lågstadium.

Två av fem misslyckas

Många arbetsgivare har mycket svårt att rekrytera personal.

Under mätperioden har 39 procent av arbetsgivarna misslyckats med att rekrytera så många personer som de sökt, uppger SCB.

– Tre av fyra arbetsgivare som upplevt rekryteringsproblem har vidtagit åtgärder, som att förlänga rekryteringstiden eller sänka eller ändra kraven för tjänsten de vill tillsätta, säger Katja Olofsson.

Foto: M. Rad

Text: Redaktionen


USA kräver underskrifter från danska företag – ”otroligt dumt”

2025 03 31

Den amerikanska ambassaden i Köpenhamn har skickat ett brev till flera danska företag.

Företagen ombeds att skriva under på att de inte har särskilda program som tar hänsyn till mångfald, jämställdhet och inkludering i strid med amerikansk lag.

– Alla leverantörer till USA:s utrikesdepartement måste bekräfta att de inte har mångfaldsprogram som bryter mot USA:s antidiskrimineringslagar, står det i brevet enligt DR.

”Otroligt dumt”

Brevet har väckt stor uppmärksamhet och förvirring i Danmark. Många företag är osäkra på hur de ska agera, berättar Søren Friis Larsen, chef vid USA-avdelningen på danska handelskammaren

– Det är otroligt dumt, säger han till TV2.

– Men tyvärr är det något vi måste ta på allvar. Det är ett så Trumpskt sätt att lagstifta på.

Beskrivs som skrämselkampanj

Det råder oklarheter kring vad exakt det är som företagen kommer att behöva skriva under på.

– Det är väldigt vagt formulerat och därför skapar det enorm förvirring bland företagen, och jag tror faktiskt att det är en del av avsikten. Det är lite av en skrämselkampanj från USA, säger Søren Friis till DR och tillägger:

– Det skapar irritation, osäkerhet och förvirring. Det beror såklart på hur mycket du handlar med USA, men om det är något som betyder mycket för din verksamhet så är det såklart något du måste ta på allvar.

Inga uppgifter om Sverige

Det är oklart om ett liknande brev har skickats till svenska företag.

I Sverige arbetar många företag och myndigheter med mångfaldsarbete, exempelvis Regeringskansliet.

– I vårt mångfaldsarbete fokuserar vi särskilt på att öka andelen medarbetare med utländsk bakgrund och vi strävar efter att nå en balans mellan kvinnor och män inom alla yrkeskategorier, skriver Regeringskansliet om sin modell.

– Det är viktigt för oss att främja mångfalden som finns i organisationen och integrera perspektivet lika rättigheter och möjligheter i vårt dagliga arbete. Som stöd i det arbetet finns en plan för lika rättigheter och möjligheter i Regeringskansliet.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen