JUST NU: Nya bråk om flyktingar från Ukraina

2022 04 01

– Han ljög, säger migrationsminister Anders Ygeman (S) efter den hetsiga debatten med Jimmie Åkesson (SD) i SVT Aktuellt 21.

De båda toppolitikerna drabbade samman i en debatt om migrationen och Ukraina på bästa sändningstid på torsdagskvällen och det tog inte lång tid förrän det brakade loss rejält i TV-studion.

Info: Läser du på en mobiltelefon så kan du zooma in bilden med fingrarna.

Höga toner

När SD-ledaren skulle förklara att SD:s flyktingpolitik alltid varit att man ska hjälpa i närområdet – och därför är det aktuellt att hjälpa människor som flyr de ryska bomberna Ukraina – blev det höga toner i TV-rutan

– Man menade ju att ukrainare förut var ett hot mot den västerländska kulturen. Tills för två veckor sedan ville man stoppa ukrainare från att komma in i landet, sa Anders Ygeman (S).

– Nej det ville vi inte. Ren lögn, svarade Jimmie Åkesson (SD).

– Det stod på er hemsida, kontrade Anders Ygeman.

– Nej det stod inte på vår hemsida, svarade Jimmie Åkesson.

Hårda anklagelser

Ikväll går migrationsministern ut i ny kritik mot SD och framhåller att SD far med osanning.

– Han ljög ju. Det är obegripligt i och med att det går att läsa för var och en i SD:s partiprogram, säger Anders Ygeman (S) till Expressen som framhåller att Ygeman syftar på SD:s partiprogram från 1996.

I programmet står det enligt tidningen att flera folk i östra Europa – däribland ukrainare – måste stoppas från att invandra till Sverige, uppger Expressen.

Ygeman framhåller också att  SD på sin hemsida under rubriken ”Ukraina, frågor och svar” så sent som 25 februari skrivit att ”Sverige är i dag fullt”. 

Stoppa stollerierna

Jimmie Åkesson går samtidigt ut i Aftonbladet och kommenterar Ukrainafrågan och diskussionen om huruvida det är fel att göra skillnad på flyktingar och flyktingar.

– Någon måste ta bladet från munnen och sätta stopp för de här stollerierna. Det är skillnad. Stor skillnad. Vi börjar med det mest uppenbara, att Sverige rent geografiskt är en del av Ukrainas närområde med knappt 80 mil mellan länderna och endast ett land emellan. Jämför det med Afghanistan, Syrien eller Somalia. Självklart är det redan här en uppenbar skillnad avseende Sveriges möjligheter att hänvisa människor till annat säkert land, framhåller SD-ledaren.

Kristet land

– Lägg till detta att ukrainska medborgare redan innan kriget bröt ut hade rätt att röra sig fritt inom Schengenområdet, utan visum, i nittio dagar samt att EU nu aktiverat massflyktsdirektivet vilket gör att Sverige helt enkelt inte kan stoppa ukrainska flyktingar vid gränsen.

– Ukraina är ett kristet land med en kultur som är mycket mer närbesläktad med vår egen, jämfört med till exempel klansamhällen på Afrikas horn. Ukrainarna hyser, åtminstone som grupp, en strävan att närma sig västvärlden och Europa.

Rasistspöken i buskarna

– Det är klart att belastningen på samhället, ekonomiskt, socialt och kulturellt, inte blir lika förödande som vid tidigare massinvandring från kulturellt avlägsna länder. Den som väljer att blunda för dessa uppenbara skillnader, och i stället låtsas se rasistspöken i varenda buske, är sannolikt inte ärlig i sin argumentation, framhåller Jimmie Åkesson (SD) i Aftonbladet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen