JUST NU: Intern kritik i MP – sågar egna partiet

2022 09 23

Sverige drabbades av sin 48:e dödsskjutning under 2022 sent igår kväll i Kristianstad.

Det innebär att ett mycket dystert rekord har slagits då det högsta antalet dödsskjutningar tidigare var 47 stycken, vilket skedde under hela 2020.

Miljöpartiets riksdagsledamot Martin Marmgren, anser att Sverige har gått in i en “nationell kris”, rapporterar SVT.

– När vi ser att barn utvecklar riskbeteenden måste vi sätta in resurser. Det är där samhället måste vara starkt, säger han till kanalen, och påpekar vikten av förebyggande arbete och att bygga “allianser med föräldrar”.

Sågar egna partiet

Martin Marmgren riktar även mycket skarp kritik mot sitt eget parti, som han menar inte har lyckats motverka det dödliga våldet trots sju år i regeringsställning.

– Det har gjorts för lite. Vi har gjort för lite för att få lagförda kriminella, säger han.

“Kommer att bli värre”

Riksdagsledamoten tillägger:

– Jag tror tyvärr det kommer att bli värre. Grunden till kriminaliteten vi ser kommer i stor utsträckning från utsatta områden med stor segregation och utanförskap. Ska vi vända den utvecklingen måste vi få människor inkluderade i samhället.

Frustration inom M

Även inom andra partier är frustrationen påtaglig.

Moderaterna, som inom kort förväntas ta ledarrollen i Sveriges nya regering, menar att för få åker fast för grova brott idag.

– Den rättspolitik vi har idag biter inte på de kriminella gängen, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, till SVT.

Man anhållen för mord

En man i 25-årsåldern har gripits efter gårdagskvällens dödsskjutning.

Han anhölls senare skäligen misstänkt för mord, rapporterar Dagens Nyheter.

Den man som sköts ihjäl ska enligt polisen ha haft kopplingar till kriminella nätverk inblandade i våldsamma konflikter i flera områden i Kristianstad.

Mannen var dömd för flera våldsbrott.

– Han har haft en generell hotbild mot sig utifrån det samröre han haft, säger Fredrik Liljeroos vid polisens utredningssektion, enligt DN.

Foto: Sveriges Riksdag (Martin Marmgren) resp Miljöpartiet