SVERIGE: Miljöministerns löfte
2022 10 31
Sveriges klimatambitioner kvarstår under den nya regeringen.
Det betonar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i en intervju med GP.
– De högt ställda politiska mål som Sverige har kvarstår. Att:et kvarstår men hur:et är det vi diskuterar och filar på, hur den här regeringen väljer att bedriva en klimatpolitik, säger hon till tidningen.
Ulf Kristerssons regering har kritiserats för nedläggningen av Miljödepartementet. Regeringen har beslutat att verksamheten ska inordnas under klimat- och näringslivsdepartementet.
– För första gången på femtio år finns det inget miljödepartement i Sverige. Det går inte att få en tydligare beskrivning av hur lågt den här regeringen värderar miljö och klimat. Det är ett historiskt beslut som kommer få förödande konsekvenser för miljöfrågorna, sa tidigare miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) till DN efter beskedet.
”Fantastisk nyhet”
Romina Pourmokhtari anser att regeringens beslut har överdramatiserats av oppositionen.
– Jag tycker man lika gärna skulle kunna sända en bild av att vi startar ett nytt klimatdepartement. Det nya departementet kommer att heta klimat- och näringslivsdepartementet, säger hon till GP och tillägger:
– Vi ser att man tidigare kanske dragit åt olika håll istället för att samarbeta framåt, som den här regeringen vill göra. Jag hade hellre sett att man ser det på det sättet: att vi startar ett klimatdepartement, vilken fantastisk nyhet!
I veckan ska miljö- och klimatministern delta på den stora klimatkonferensen COP27 i Sharm el-Sheikh, Egypten.
Fakta miljödepartementet
- Miljödepartementet arbetar med klimat- och miljöfrågor.
- Det handlar bland annat om att minska utsläppen av växthusgaser, skydda och bevara värdefull natur, stärka den biologiska mångfalden på land och i vatten samt att ställa om till en giftfri cirkulär ekonomi.
- Det omfattar också sådant som rör avfall, minskad plastanvändning, strålsäkerhet samt friluftsliv.
- Miljödepartementet samordnar även det nationella genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.
- Källa: Regeringen
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen