Migrationsverket ger besked: Så stor blir invandringen

2024 04 23

Migrationsverkets bedömning om antalet asylsökande till Sverige förblir oförändrad.

Trots en orolig omvärld bedömer myndigheten fortfarande att cirka 12 000 personer söker asyl i Sverige 2024 respektive 2025. Det är ungefär samma nivå som föregående år. Under 2023 sökte 12 644 personer asyl i Sverige, varav 4 665 kvinnor och 7 979 män.

– I dagsläget ser vi inte att utvecklingen i omvärlden förändrar bedömningen av antalet asylsökande i Sverige. När det gäller effekten av EU:s nya migrationspakt är det för tidigt att dra några långsiktiga slutsatser.

Det säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Migrationsverket, i ett uttalande.

”Kommer att få större genomslag”

I början av april röstade Europaparlamentet för den så kallade migrations- och asylpakten som innebär att samtliga EU-länder enas om en gemensam asylpolitik.

Migrationsverket framhåller att arbetet med att implementera den nya lagstiftningen kan ta flera år och att det är för tidigt att säga hur de nya direktiven kan påverka Sverige.

– Mot bakgrund av det har pakten inte någon omedelbar påverkan på våra bedömningar i prognosen. Förändringarna kommer att få större genomslag på längre sikt, men det är för tidigt att säga i vilken utsträckning det påverkar antalet asylsökande i EU och Sverige, säger Magnus Frid, tillförordnad planeringsdirektör på Migrationsverket.

Tiotusentals ukrainare kan folkbokföras

EU arbetar även med att förlänga det så kallade massflyktingdirektivet för ukrainare som flytt från kriget till EU.

Utifrån nuvarande beslut utgår direktivet i mars 2025. Om det förlängs innebär det att en stor andel av de 38 000 ukrainare som sökt tillfälligt skydd i Sverige kan komma att folkbokföras.

Det nuvarande kravet för att folkbokföras är att den som sökt tillfälligt skydd i Sverige ska ha befunnit sig i landet i mer än tre år.

– Med en ytterligare förlängning av massflyktsdirektivet kan många ukrainare komma att uppfylla det kravet. De som folkbokförs kommer då att skrivas ut från Migrationsverkets mottagningssystem för att istället bli kommunmottagna som andra nyanlända, förklarar Magnus Frid.

Foto: Migrationsverket

Text: Redaktionen


TRUMP: Ska göra diktaturen bankrutt – maximal press från första dagen

2024 11 17

Donald Trump har en plan för att sätta maximal press på Iran och göra diktaturen bankrutt.

Donald Trump och hans team kommer att inta en stenhård hållning gentemot Iran.

Diktaturen har en stor inverkan på händelseutvecklingen i Mellanöstern, inte minst genom sitt stöd till terrorgrupper som Hizbollah, Hamas och huthirebellerna.

Trumps plan är att sätta maximal press på Iran och på så sätt tvinga landet till ett nytt kärnavtal samt få diktaturen att sluta finansiera proxygrupper, rapporterar Financial Times.

”Bankrutt – så snart som möjligt”

Trumps team planerar att trappa upp sanktionerna rejält, bland annat genom att sikta in sig på Irans oljeexport, enligt tidningen.

Planen kommer att sättas i verket så fort Trump återvänder till Vita huset i januari, enligt personer som är insatta i den nya administrationens planer.

– Han är fast besluten att återinföra en strategi för maximal press för att göra Iran bankrutt så snart som möjligt, säger en nationell säkerhetsexpert som är insatt i planerna.

Trump har under sin valkampanj pratat om vikten av att sätta hård press på Iran.

– Vi måste få till en uppgörelse, för konsekvenserna är omöjliga. Vi måste få till en uppgörelse, sade Trump i september, enligt tidningen.

Det yttersta målet är alltså att försvaga Iran rejält och på så sätt tvinga landet till förhandlingsbordet.

Oljan – Irans främsta inkomstkälla

Redan under sin första period som president använde sig Trump av en taktik av ”maximal press” och övergav en kärnuppgörelse med Iran. Istället införde han hundratals sanktioner mot den islamiska republiken.

Detta ledde då till att Iran ökade sin anrikning av uran.

Sanktionerna har blivit kvar under Biden-administrationen, även om de inte har tillämpats lika hårt.

Donald Trumps plan är att framför allt rikta in på Iran oljeexport, som har tredubblats de senaste fyra åren. Nästan all export går till Kina, och Trump-administrationen kan bland annat satsa på sekundära sanktioner mot kinesiska köp av iransk olja.

– Oljan är deras främsta inkomstkälla och deras ekonomi är redan mycket ömtåligare än den var då… de är inträngda i ett hörn på ett mycket värre sätt än till och med under den första mandatperioden, så det skulle vara en ganska svår situation, säger Bob McNally, tidigare energirådgivare åt George W. Bush-administrationen, till Financial Times.

Foto: Gage Skidmore flickr

Text: Redaktionen


Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 11 17

Kyligare dagar och snöoväder är på ingång.

Det har varit en förhållandevis mild höst än så länge.

Nu är dock vädret på väg att slå om - och det innebär snöbyar och kyligare väder.

SMHI har utfärdat en varning i norr och fler är att vänta.

Det rapporterar TV4.

“Här snackar vi oväder”

I nuläget finns en gul varning utfärdad för plötslig ishalka i Norrbotten.

Det finns även en gul varning för vind och snöfall i Jämtlandsfjällen.

Framöver kommer dock snön och kylan att påverka större delar av landet.

– Här snackar vi oväder. Det kan bli stormbyar och snöa mycket, säger TV4:s meteorolog Ulrika Elvgren.

Kan bli en halvmeter

Temperaturerna kommer att börja sjunka redan från söndagen och i mitten av nästa vecka ser det ut att börja snöa rejält.

Det är oklart var de största snömängderna kommer att komma, men på vissa fall kan det bli så mycket som en halvmeter.

– Det finns mängder som skulle kunna medföra mer än en halvmeter med snö i de stråk där snöfallet intensifieras av snöbyar, fortsätter Elvgren.

Kalluft kopplar grepp

I början av nästa vecka kopplar kalluften grepp om landet och nattetid blir det kallt med minusgrader i en stor del av landet. 

Dagtid kan temperaturen hålla sig på minussidan i åtminstone nordvästra Svealand och Norrland.

“Besvärligt väder”

SMHI meddelar att det i mitten av veckan finns risk för “besvärligt väder” med snöfall och blåst även i söder.

– Från onsdag rör sig ett omfattande lågtryck åt nordost över landet. Det finns risk för besvärligt väder då det kan handla om snöfall i kombination med blåsigt väder även i södra Sverige, förklarar vädermyndigheten.

– Under torsdag och fredag rör sig den här zonen upp mot norra Sverige. Så här långt innan är detaljerna dock osäkra så det är bäst att följa väderprognoserna de kommande dagarna.

Redan i morgon söndag blir det kyligare.

– På söndag täcker kalluften hela landet och det blir allmänt lite lägre temperatur. I nordvästra Svealand och Norrland kan snöbyar förekomma. I Götaland ännu en blåsig dag medan vinden avtar i övriga landet.

Foto: C. Lloyd resp K. Whytock

Text: Redaktionen