Migrationsdomstolen har fattat beslut om koranbrännaren

2024 02 07

I oktober 2023 uppgav Migrationsverket att Salwan Momika, som utfört flera av de uppmärksammade koranbränningarna i Sverige, inte fått förlängt uppehållstillstånd.

Han kommer därmed att utvisas från Sverige, uppgav myndigheten.

Nu har ärendet behandlats av Migrationsdomstolen.

På onsdagen meddelar domstolen  att man fastslår utvisningsbeslutet, rapporterar SR Ekot.

Kan överklaga

Salwan Momika har rätt att överklaga Migrationsdomstolens beslut. 

– Om du inte är nöjd med migrationsdomstolens dom kan du överklaga till Migrationsöverdomstolen inom tre veckor från den dag som du fick ta del av domen. Migrationsöverdomstolen är sista instans och beslut som fattas där blir vägledande för Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas beslut i liknande ärenden, framhåller Migrationsverket på sin hemsida.

Då måste han lämna Sverige

Efter Migrationsverkets beslut i oktober har Momika fått stanna kvar i Sverige med hänsyn till tortyrkonventionen.

– Migrationsverket beslutar att utvisa personen från Sverige. På grund av verkställighetshinder beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för perioden 2023-10-25 – 2024-04-16, resehandling beviljas under samma period, står det i Migrationsverkets beslut från i höstas.

Får inte besöka Sverige

Enligt beslutet kommer Salwan Momika inte heller kunna besöka Sverige på flera år.

I Migrationsverkets utvisningsbeslut ingår ett återreseförbud om 5 år.

Den 24 april utgår ett tidsbegränsade uppehållstillstånd som beviljades i oktober.

– På grund av verkställighetshinder beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för perioden 2023-10-25 – 2024-04-16, resehandling beviljas under samma period, står det i  Migrationsverkets beslut.

Har begärts utlämnad 

Sawan Momika kom till Sverige från Irak. 

Irak har begärt att han ska utlämnas. 

Utreds av Migrationsverket

Det har tidigare rapporterats om att Salwan Momikas skyddsstatus och uppehållstillstånd skulle återkallas. 

Migrationsverket har utrett koranbrännarens rätt att vara i Sverige, vilket SVT Nyheter var först med att rapportera om.

Enligt tv-kanalens uppgifter ska Momika ha kallats till ett möte med Migrationsverket i augusti.

Mötet hölls i polishuset i Stockholm och pågick i flera timmar.

Under mötet ska Salwan Momika ha pressats om ett antal bilder från hans tid i Irak.

– Däribland bilder där han syns med vapen i militära miljöer. Något som, i motsats till vad han själv hävdat, skulle bevisa att han inte bara var politiker utan även varit aktiv i en milisgrupp, uppger SVT.

En annan bild uppges visa att Momika besökte Irak 2022, trots att han påstått att han riskerar att dö om han återvänder till sitt hemland.

 Salwan Momika har dementerat anklagelsen.

– De säger att jag varit där för att de vill ha mig utlämnad, sa han till SVT när ombads att kommentera utredningen.

Uppgifter om milisgrupp

På diverse sociala medie-plattformar har det även cirkulerat uppgifter om att Momika varit en del av en kristen milisgrupp i Irak. 

Milisgruppen kopplas till i en shiamuslimsk paraplyorganisation med nära band till diktaturen Iran.

Stor uppståndelse

Salwan Momika har bränt koranen ett tiotal gånger i flera svenska städer.

Koranbränningarna har skapat stor uppståndelse.

Stora delar av den muslimska världen har reagerat kraftigt och hotbilden mot Sverige har ökat som en följd av Momikas aktioner.

Foto: TI Law Firm

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Obehaglig upptäckt på Willys – bland grönsaker och bröd

2024 02 27

En Willysbutik har hamnat i blåsväder efter flera obehagliga upptäckter i lokalen.

Det handlar om ett antal mindre trevliga fynd i koncernens butik i Köping – som dessutom gjorts i utrymmen där affären förvarar oförpackade livsmedel som grönsaker och bröd.

Till exempel upptäcktes avföring från möss i just dessa utrymmen, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.

Hittade dött djur

Musspillning var dock inte den enda överraskningen i den aktuella butiken.

När kommunen tillkallats för att genomföra en inspektion av lokalen påträffades även en död mus – i butiken. 

En nästan identisk händelse inträffade för lite mer än ett år sedan i en Willysbutik i Sisjön, Göteborg.

Då resulterade upptäckten av en död mus bakom potatisen och musspillning i närheten av naturgodiset i böter på  200 000 kronor till staten.

– Det man har konstaterat är att det har funnits skadedjur och vi har tillsatt omfattande åtgärder för att komma tillrätta med det problemet, sade Willys pressansvariga Johanna Eurén till GP vid det tillfället.

Möglig städutrustning

När det gäller den aktuella Willysbutiken i Köping underkänner nu kommunen städningen även i butikslagret.

Enligt rapporterna ska städutrustningen ha varit delvis möglig och nu tvingas butiken att implementera åtgärder med omedelbar verkan.

Exakt vad åtgärderna består i framgår inte av uppgifterna, men baserat på situationen i butiken i Göteborg förra vintern är det inte alltid helt enkelt att åtgärda situationer likt dessa.

– Ibland är det svårt att komma åt dessa problem, men vi har gjort vårt yttersta. Och nu ska problemen vara lösta, sade Johann Eurén i december 2022.

Även upptäckts hos Lidl

Willys är långt ifrån den enda livsmedelskedja som drabbats av skadedjur.

För knappt ett år sedan gjordes liknande upptäckter i flera Lidl-butiker, exempelvis i Våxnäs i Värmland och Angered i Göteborg. 

Precis som med fallet med Willysbutiken fick den senare betala vite på 75 000 kronor efter att en kund hittade en död råtta eller mus i butiken.

Även ett söndergnagt müslipaket upptäcktes i samma veva, liksom spillning.

Det är naturligtvis inte bra, människor kan bli sjuka. Råttor och skadedjur sprider smitta, så här får det inte se ut, sade Angelica Winter, avdelningschef för livsmedelskontroll och tillstånd på Miljöförvaltning, till SVT vid tillfället.

Foto: Willys

Text: Redaktionen