Metod för dödshjälp väcker ramaskri

2024 07 24

Ett nytt sätt att utföra dödshjälp får hård kritik.

Schweiz är ett av relativt få länder i världen där assisterat döende länge har varit tillåtet.

Nu har en ny dödshjälpsmetod introducerats i landet.

Metoden har dock fått hård kritik, rapporterar Svenska Yle.

”Tryck på knappen – om du inte vill leva”

Det handlar om en så kallad eutanasikapsel.

Kapseln kallas för Sarco och börjar användas i Schweiz i år.

– Tryck på knappen om du inte längre vill leva.

Så säger en röst inne i kapseln, enligt kanalen.

Om patienten inne i kapseln då väljer att trycka på knappen så sänks syrenivån.

Dör inom 10 minuter

Inom 10 minuter är patienten inuti kapseln död.

Om patienten inte kan trycka på knappen så kan kapseln även aktiveras genom en ögonblinkning eller genom en gest med handen, rapporterar kanalen.

Det innebär att den här metoden för eutanasi inte kräver övervakning av läkare.

Kallas ”Dr. Death”

Uppfinningen har dock fått hård kritik.

Kritiker har bland annat påpekat att det blir otydligt vem som har kontroll och ansvar över processen när patienten avslutar sitt liv.

Dessutom har kapselns uppfinnare Philip Nitschke, som går under smeknamnet ”Dr. Death”, kritiserats för att glamorisera döden, enligt kanalen.

Känt för ”dödsturism”

Schweiz har tillåtit dödshjälp sedan 1940-talet, och har genom åren varit omtalat för en viss ”dödsturism”.

I många andra länder, däribland Sverige, är dödshjälp olagligt, och vårdpersonal som medverkar till det riskerar att förlora sin legitimation, rapporterar Vårdfokus.

Opinionsmätningar har dock visat att många svenska är positiva till att legalisera dödshjälp.

I en undersökning som Novus gjorde 2020, på uppdrag av föreningen Rätten till en värdig död (RTVD) uppgav åtta av tio svenskar att de är positiva eller kanske positiva till frivillig dödshjälp ”när allt hopp är ute”, enligt Läkartidningen.

Arkivfoto: F. Köberl

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Flera av Putins lönnmördare har skjutits

2025 07 13

Lönnmördare utsända av Putinregimen uppges ha blivit skjutna.

Ukraina har skjutit ihjäl torpeder som jobbar för den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Det hävdar den ukrainska underrättelsetjänsten SBU på söndagen.

De skjutna ryska agenterna uppges ha legat bakom mordet på en ukrainsk underrättelseofficer i Kyiv i veckan.

Skottlossning bröt ut

Den ukrainske underrättelseofficeren Ivan Voronych blev ihjälskjuten på en parkeringsplats nära sin bostad i Kyiv den 10 juli.

Mordet skedde vid 9-tiden på morgonen, lokal tid. Ivan Voronych sköts med fem skott.

Nu har ukrainska SBU slagit till mot de ryska agenter som misstänks ligga bakom mordet, rapporterar Kyiv Independent.

Skottlossning ska ha utbrutit när SBU skulle gripa de ryska agenterna.

– I morse genomförde SBU-styrkor en gripandeoperation mot den ryska federala säkerhetstjänstens agent-och-stridsgrupp, som i förväg dirigerades till Ukraina och för tre dagar sedan mördade en SBU-officer, vår vapenbroder, överste Ivan Voronych, säger SBU-chefen Vasyl Maliuk, enligt tidningen.

”Fiendens enda utsikt är döden”

Den ryska agentgruppen hade alltså skickades alltså till Ukraina av rysk underrättelsetjänst för att utföra den operation där Voronych mördades.

Själva mordet ska ha utförts av två personer, en man och en kvinna. Dessa har följt efter Voronych och kartlagt hans schema och rutter, enligt SBU. Därefter har de fått koordinater till ett hemligt gömställe där det fanns vapen.

Efter mordet på Voronych har mördarna försökt gömma sig, men SBU och polisen lyckades fastställa att de fortfarande befann sig i Kyiv Oblast, uppger den ukrainska underrättelsetjänsten.

Och när de skulle gripas uppstod alltså skottlossning, där de misstänkta ryska agenterna sköts ihjäl.

– Jag vill påminna er om att fiendens enda utsikt på Ukrainas territorium är döden, understryker SBU-chefen Vasyl Maliuk, enligt tidningen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Prinsesstårta gör succé i oväntat land – ”Sexigt och svenskt”

2025 07 13

Svensk prinsesstårta gör succé i ett oväntat land.

Prinsesstårta är Sveriges kanske mest omtyckta tårta, som ofta äts i samband med exempelvis födelsedagar.

Det är en svensk specialitet – men på senare tid har prinsesstårtan blivit allt mer populär utomlands.

Särskilt i ett land gör prinsesstårtan oväntad succé.

”Den är sexig! Den är svensk!”

Det handlar om USA, där intresset för den svenska prinsesstårtan har skjutit i höjden på senare tid, rapporterar The Guardian.

– Den är sexig! Den är svensk! Den är överallt! proklamerar tidningen.

Den svenska prinsesstårtan har börjat dyka upp på allt fler amerikanska kaféer, konditorier och hippa restauranger i städer som Los Angeles och New York, enligt tidningen.

Prinsesstårtan har också trendat på TikTok, vilket i sin tur har lett till att allt fler kunder efterfrågar den svenska specialiteten i USA.

”Måste amerikaner förstöra allting?”

Innovativa amerikanska konditorer, exempelvis Hannah Ziskin i Los Angeles, tar sig också friheten att göra egna varianter av den populära svenska tårtan, för att göra den mer ”tillgänglig” för en amerikansk publik.

För många amerikanska kunder är tårtan så okänd att Ziskin ofta får frågan om hon har hittat på den själv, enligt tidningen.

Det första publicerade receptet på prinsesstårta sammanställdes dock av hushållsläraren Jenny Åkerström, som bland annat hade prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid bland sina elever.

Succén för prinsesstårta i USA har dock även lett till diskussioner om hur ”äkta” prinsesstårta ska vara och hur mycket man får ändra i receptet. När Ziskin använde mascarpone i sitt recept i en video ledde det till starka reaktioner.

– Varför måste amerikaner förstöra allting? Om du ska göra någonting, så gör det rätt, hette det i en kritisk kommentar till videon.

Prinsesstårta – feminint?

Vissa amerikaner tycks också fundera över huruvida det är ”feminint” att äta prinsesstårta.

– Folk kommer in och säger: ”Jag skulle verkligen vilja ge den här tårtan till min man, men finns det något sätt att göra den mer maskulin?” berättar Elena Basegio, ägare till Fillmore Bakery i San Francisco.

– De kommer att be oss att ta bort rosen från toppen, så att den bara är grön... Vi har blivit ombedda att göra den blå, vilket vi inte gör. Det är bara tårta, säger Basegio till tidningen.

Foto: Siri Schwartzman flickr

Text: Redaktionen