McDonalds panikstoppar populär burgare – en död och 50 sjuka
2024 10 23
En person har dött och nästan 50 personer har insjuknat efter att ha ätit samma burgare från McDonalds meny.
Det är CDC, den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, som går ut med larmet natten till onsdagen svensk tid.
Minst 49 personer har blivit sjuka, en har dött och tio personer, däribland ett barn, har lagts in på sjukhus.
Samtliga rapporterats ha ätit den populära McDonalds-hamburgaren Quarter Pounders, i folkmun mer känd som “QP”.
Otäcka symotom
Enligt CDC utreder man nu ett utbrott av E.coli, en bakterie som kan ge allvarliga symtom som diarré och feber i flera dagar, kräkningar, magkramper och uttorkning.
Exakt vilken ingrediens det är som har orsakat smittan är fortfarande inte bekräftat, och dessutom befaras mörkertalet vara stort.
– De flesta sjuka rapporterar att de äter Quarter Pounder-hamburgare från McDonald's och utredarna arbetar snabbt för att bekräfta vilken livsmedelsingrediens som är kontaminerad, framhäver CDC i ett pressmeddelande.
Panikstoppar ingredienser och burgare
Hittills har smittan bekräftats i åtminstone tio amerikanska delstater.
Enligt McDonalds finns det tecken som tyder på att löken kan vara smittkällan. Man har därför omedelbart stoppat både löken och de nötköttsbiffar som används i QP.
I fler stater drar man även tillbaka burgaren helt.
Men man befarar alltså att problemet är betydligt mer långtgående än i de fall som hittills rapporterats.
– Alla som blir sjuka efter att ha ätit en McDonald's Quarter Pounder bör få läkarvård och berätta för leverantören vad de åt, framhåller CDC enligt CNN.
Aktien störtdyker
McDonaldslarmet har även fått konsekvenser på börsen.
Efter sjukdomsfallen kopplade till E.coli har aktien för den omåttligt populära hamburgerrestaurangen störtdykt med uppemot 10 procent, rapporterar flera amerikanska medier.
– Att betjäna kunder på ett säkert sätt i varje enskild restaurang, varje dag, är vår högsta prioritet, meddelar McDonalds i ett uttalande.
Foto: J. Kenda
Text: Redaktionen