JUST NU: Matpriser förväntas öka dramatiskt

2022 06 10

Matpriserna kan stiga dramatiskt i år.

Enligt en uppskattning från företaget Matpriskollen kan priserna öka med hela 12 procent, rapporterar SR Ekot. 

Läget är bekymmersamt

Företagets vd Ulf Mazur kommenterar den förväntade prisökningen.

– Matpriserna har stigit under hela året och nu i maj var det den högsta ökningen hittills på 1,4 procent, så läget är bekymmersamt, säger han till SR.

Ulf Mazur berättar att priserna på mat hittills stigit med 5,2 procent i år och att priserna kommer fortsätta att öka långsamt på nästan alla varor.

Men vissa varor sticker ut från mängden.

Ökat med 40 procent

– Tittar man på matfett i maj så ökade det med nio procent, margarin med 25 procent och en låda Lätta eller Becel med 35-40 procent. Det är enorma ökningar inom vissa produktgrupper, berättar Ulf Mazur.

Orsakerna bakom den drastiska prisökningen är flera.

– I grunden har producenterna över hela linjen fått kraftig ökade energikostnader, och gödselpriserna samt fraktkostnaderna har stigit. Mycket av det som skedde under pandemin, och som fortfarande pågår i delar av världen, har påverkat och det förstärks nu av kriget i Ukraina. Allting har blivit dyrare, säger Ulf Mazur till SR.

Ökat sedan 2020

De globala råvarupriserna har stadigt ökat sedan 2020.

– Alltsedan sommaren 2020 har priserna på den globala spotmarknaden på centrala livsmedelsråvaror såsom vete, majs och sojabönor ökat kraftigt. Orsaken är en ”perfekt storm” bestående av en stark konjunkturuppgång, ett globalt logistik- och transporthaveri samt extremväder och missväxt, säger Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen i ett uttalande.

Om man går tillbaka till tiden före pandemin har priset på vissa råvaror ökat med över 100 procent.

– Går man tillbaks till januari 2019, precis innan pandemin bröt ut, så har priserna ökat med 50-120 procent. De senaste 20 åren har vi bara två gånger tidigare sett lika stora och breda prisökningar på livsmedelsråvara, konstaterar Carl Eckerdal.

Foto: Maria Lin Kim

Text: Redaktionen