Matleverantör i konkurs – storsatsade i Sverige

2024 09 18

Picsmart skulle utmana matkassebolagen med snabba leveranser av varor från livsmedelsbutiker som Ica och Hemköp.

Bolaget erbjöd både plockning och hemleverans av matvaror direkt från lokala matbutiker.

– Picsmart är en tjänst med snabb leverans och tilltalar en målgrupp som oftast inte planerar och veckohandlar. Köpbara recept och ingredienser i rätt mängd och leverans på 1 timme hjälper kunden att få till en lagad måltid även utan planering, med minimalt matsvinn. Flertalet recept är lättlagade och med kort tillagningstid, allt för att passa målgruppen, sade Ulrika Helander, CMO på Picsmart, i november 2022.

Drygt ett år senare, i september 2023, meddelade bolaget att man tagit in 30 miljoner kronor för att fortsätta växa. Samtidigt uppgav Picsmart att man räknade med att nå en omsättning på 70 miljoner kronor för räkenskapsåret 2023/24.

– Vi kommer att nå full lönsamhet under 2024, men planerna för Picsmart slutar inte där, sade Johanna Petersson, grundare av Picsmart tillsammans med Christopher Heybroek.

Konkurs

Nu har storsatsningen nått vägs ände.

Picsmart ansöker om konkurs, rapporterar Di.

Matleverantören klarar inte av att betala sina skulder.

– Bolaget saknar förmåga att betala sina klara och förfallna skulder. Denna oförmåga är inte endast tillfällig och bolaget är således insolvent, står det i konkursansökan, enligt sajten E-handel.

”Kom inte i mål”

Vd:n och grundaren Christopher Heybroek beklagar situationen. Han uppger att bolaget landsatte nödvändiga krisåtgärder för sent.

– Vi genomförde ett sparprogram i våras som halverade vår kostnadsbas. Och vi lade om strategin för att kunna erbjuda en white label-lösning och en Saas-tjänst som riktade sig direkt till butiker, säger han till Di och tillägger:

– De erbjöds även använda våra plockare och förare, tyvärr kom vi inte i mål med kapitalanskaffningen.

Letar efter ny köpare

Christopher Heybroek är övertygad om att Picsmarts affärsidé kan nå framgång. Han ser en möjlighet för en köpare att ta över och fortsätta utveckla verksamheten.

Picsmart grundades 2020.

Foto: L. Bresler

Text: Redaktionen


Flera telefonsamtal i Sverige kommer förbjudas

2024 09 18

Inom kort kommer ett antal telefonsamtal i Sverige att förbjudas.

Detta eftersom Post- och telestyrelsen (PTS) har fattat beslut om nya regler för vilka samtal som svenska teleoperatörer ska stoppa.

Syftet med regeländringen är att minska risken för att folk utsätts för bluffsamtal från utlandet.

– Telefonbedrägerier är ett allvarligt samhällsproblem, säger Jesper Simons, chef för enheten för nummer och adressering.

"Kommer ge stor effekt"

Många av samtalen som myndigheten pekar ut kommer från utlandet, men maskeras som att de ser ut att ringas från ett svenskt nummer.

Det är bland annat dessa samtal som PTS hoppas komma åt – genom att teleoperatörerna helt enkelt ska stoppa samtalen från att komma fram.

– Vi förväntar oss att reglerna kommer att ge stor effekt och leda till att ännu fler bluffsamtal blockeras, säger Jesper Simons i ett pressmeddelande.

Blir allt vanligare

De skarpa reglerna ersätter det som tidigare enbart var en vägledning för operatörer och som publicerades av PTS förra året.

Tack vare den har redan flera samtal kunnat blockeras, men nu skärps alltså regelverket.

Det innebär i korthet att bluffsamtal från utlandet som ser ut att komma från svenska fastnätsnummer förbjuds på så sätt att operatörer blockerar dem.

Samma sak ska gälla motsvarande samtal som ser ut att komma från svenska mobilnummer, förutsatt att det kontrollerats att numret inte används i utlandet.

I vissa fall ska operatörerna blockera nummerpresentationen istället för att stoppa själva samtalet.

– Telefonbedrägerier har blivit vanligare i Sverige. En stor del använder så kallad spoofing, vilket innebär att telefonnummer förfalskas och gör att det ser ut som att samtalet kommer från någon annan än det faktiskt gör, understryker Post- och telestyrelsen.

Utreder bluff-sms

Utöver samtalsförbuden utreder PTS parallellt frågan om bluff-sms.

Att det skickas textmeddelanden med förfalskade avsändarnamn, till exempel banker eller myndigheter, är en annan form av växande bedrägeri över telefon.

I nuläget saknar PTS effektiva verktyg för att reglera metoden, men utreder just nu om det går att agera mot problemet.

De nya samtalsreglerna för nummer i fasta nätet träder i kraft 4 november 2024. Motsvarande för mobilnummer börjar gälla 3 mars 2025.

Foto: B. Mars

Text: Redaktionen


Reseavdraget ändras – här är nya summan

2024 09 18

Skatteavdraget för resor till och från arbetet kommer att justeras.

Det meddelar regeringen i dag, tisdag.

Regeringen föreslår att beloppsgränsen för avdrag för arbetsresor höjs från 11 000 kronor till 13 000 kronor.

Höjningen aviseras i regeringens höstbudget och bedöms öka skatteintäkterna med 570 miljoner kronor per år.

Det här gäller 

Dagens beloppsgräns innebär att avdrag endast får göras på resor som sammanlagt överstiger 11 000 kronor per år. Det är endast kostnaden som överstiger 11 000 kronor som man har rätt att göra avdrag på.

Nu höjs alltså beloppsgränsen till 13 000 kronor per år.

Regeringen kommenterar beslutet i ett pressutskick.

– Beloppsgränsen är inte indexerad och behöver justeras med jämna mellanrum för att inte urholkas. Någon justering av beloppsgränsen har inte skett sedan den 1 januari 2017. Regeringen anser därför att gränsen bör höjas till 13 000 kronor, framhåller Tidöregeringen.

Då träder nya gränsen i kraft

Den nya beloppsgränsen föreslås träda i kraft från och med 1 januari 2026.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Omfattande fusk

Regeringens besked kommer endast några dagar efter att Skatteverket meddelat att man kommer utöka sina kontroller av reseavdraget.

Detta sedan över 600 miljoner kronor i felaktiga avdrag upptäckts under 2022 och 2023, rapporterar Vi Bilägare. Felaktiga utbetalningar har i synnerhet utgått till bilister som ansökt om avdrag trots att de inte har rätt till det.

Efter avslöjandet öppnade finansminister Elisabeth Svantesson (M) för förändringar i reseavdraget.

– Det är en diskussion vi måste ha med Skatteverket, sade hon till Sveriges Radio.  

Reseavdrag för bilresor kan bara användas av den som tjänar minst två timmar per dag på att jobbpendla med bil jämfört med att åka kollektivt.

Under 2023 gjorde 900 000 svenskar reseavdrag. Det finns inga uppgifter om hur många av de som gjort reseavdrag som åkt bil, respektive hur många som har åkt kollektivt.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen