JUST NU: Mathem tar bort ”tondöv” annons
2022 10 18
Kritik mot e-handelsföretag Mathem fick företaget att ta bort en annons med en slöjbärande kvinna. Allt på grund av den senaste tidens oroligheter i Iran där protesterna mot slöjtvånget orsakat oroligheter och dödsfall.
Händelserna i Iran, där moralpolisen och det religiösa styret slår ner hårt mot demonstranter och oliktänkande som bland annat propagerar för att kvinnor ska slippa bära slöja, får följder även i Sverige.
När e-handelsföretaget inom detaljhandeln, Mathem, lade ut en annons med en kvinna bärandes en slöja reagerade många mot företaget och menade att det var en olämplig annons sett till den strid kvinnor i Iran just nu för.
Kritiken kom bland annat på sociala medier-plattformen Twitter. Belackarna menade att företaget stöttade ”islamisering och kvinnoförtryck”.
– På grund av vad som händer just nu i Iran förstår vi dock att den kan uppfattas som tondöv, skriver företaget på Twitter.
Annons låg ute några dagar
Företagets annons, i vilken en slöjbärande kvinna via telefon beställer mat, fanns till allmän beskådan under bara några dagar. Tills slut fick kritiken företaget att ta bort den.
– Mathem tar avstånd från all form av förtryck. Vi finns till för alla människor i samhället. Reklamen som figurerar producerades för flera månader sedan. På grund av vad som händer just nu i Iran förstår vi dock att den kan uppfattas som tondöv, och kommer därför att ta ner den.
Det var i september som oroligheterna bröt ut i det strikt religiösa Iran. Ilskan och frustrationen tog fart när den 22-årige kurdiska iranska kvinnan Mahsa Amini avled.
Enligt dem som försvarar demonstrationerna och kvinnans familj dog hon efter att den religiösa polisen slagit ihjäl henne.
Polisen, å sin sida, hävdar att Amini dog på grund av sitt dåliga hälsotillstånd.
Framtiden är oviss
– Vi går in i en känslig fas av demonstrationerna och konfrontationerna, poängterar Taimor Aliassi. FN:s representant för Association of Human Rights i Kurdistan i Iran, enligt BBC häromdagen.
– Regimen använder mer och mer kraft för att förtrycka protesterna. Och det har vi sett i Sanandaj, Kurdistan men också i små städer i regionen.
Foto: H. Dadkhah
Text: Redaktionen