JUST NU: Massiv protestaktion – försöker busringa till Putin

2022 05 20

Diktatorn riskerar att få oönskade och märkliga samtal efter att tusentals telefonnummer till högt uppsatta aktörer i Ryssland läckts ut.

“Slösa bort rysk tid” kallas den kampanj som konstkollektivet The Obfuscated Dreams of Scheherazade, TODS, startat. Kampanjen går ut på att distrahera högt uppsatta militärer, underrättelsetjänst och politiker i Ryssland från deras anfallskrig i Ukraina.

– Vi hackade det ryska militärkomplexet, ringer och kopplar upp dem så att de inte kan arbeta med sitt dumma krig. Och det fungerar! framhäver TODS på Twitter.

Hackat tusentals nummer

Organisationen säger sig ha hackat 5 000 telefonnummer från högt uppsatta aktörer i diktaturen.  Via en hemsida, som aktiverades i onsdags, ges möjlighet att busringa de ryska representanterna. Det uppger tyska Süddeutsche Zeitung.

Skapar irritation och missförstånd

Systemet går ut på att olika ryska aktörer tycks ringa upp varandra, vilket skapar stora missförstånd och irritation kring vem som initierat samtalen.

Om en användare klickar på en knapp på hemsidan sätter en slags “uppringare” igång och ringer två slumpmässigt utvalda nummer från den ryska läckan, skriver tidningen. Det går med andra ord inte att själv prata med ryssarna.

Leder till tjafs

På sociala medier har konstkollektivet lagt ut ljudklipp från flera busringningar. Bland annat hörs hur tjafs uppstår mellan en lågt rankad soldat och en tjänsteman från underrättelsetjänsten som bråkar om vem som ringt vem. Kampanjen har blivit så populär och telefonlinjerna har gått så heta att systemet överbelastas.

– Våra telefoner överhettas när så många klickar på samma gång. Vi har inte lyckats kyla ned dem tillräckligt fort och fläktarna är fortfarande på väg, meddelar konstkollektivet på Twitter.

Olaglig men “fredlig” protest

Busringningarna är olagliga, skriver den tyska tidningen. TODS anser dock att kampanjen är motiverad eftersom den utförs utan våld.

– Vi är militanta pacifister. Vi väljer icke-våldsamma metoder för att bekämpa detta krig. Det är därför vi beslutade om denna civila, fredliga intervention, framhäver en medlem i organisationen som går under pseudonym, i ett pressmeddelande.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen