JUST NU: Massiv protestaktion – försöker busringa till Putin

2022 05 20

Diktatorn riskerar att få oönskade och märkliga samtal efter att tusentals telefonnummer till högt uppsatta aktörer i Ryssland läckts ut.

“Slösa bort rysk tid” kallas den kampanj som konstkollektivet The Obfuscated Dreams of Scheherazade, TODS, startat. Kampanjen går ut på att distrahera högt uppsatta militärer, underrättelsetjänst och politiker i Ryssland från deras anfallskrig i Ukraina.

– Vi hackade det ryska militärkomplexet, ringer och kopplar upp dem så att de inte kan arbeta med sitt dumma krig. Och det fungerar! framhäver TODS på Twitter.

Hackat tusentals nummer

Organisationen säger sig ha hackat 5 000 telefonnummer från högt uppsatta aktörer i diktaturen.  Via en hemsida, som aktiverades i onsdags, ges möjlighet att busringa de ryska representanterna. Det uppger tyska Süddeutsche Zeitung.

Skapar irritation och missförstånd

Systemet går ut på att olika ryska aktörer tycks ringa upp varandra, vilket skapar stora missförstånd och irritation kring vem som initierat samtalen.

Om en användare klickar på en knapp på hemsidan sätter en slags “uppringare” igång och ringer två slumpmässigt utvalda nummer från den ryska läckan, skriver tidningen. Det går med andra ord inte att själv prata med ryssarna.

Leder till tjafs

På sociala medier har konstkollektivet lagt ut ljudklipp från flera busringningar. Bland annat hörs hur tjafs uppstår mellan en lågt rankad soldat och en tjänsteman från underrättelsetjänsten som bråkar om vem som ringt vem. Kampanjen har blivit så populär och telefonlinjerna har gått så heta att systemet överbelastas.

– Våra telefoner överhettas när så många klickar på samma gång. Vi har inte lyckats kyla ned dem tillräckligt fort och fläktarna är fortfarande på väg, meddelar konstkollektivet på Twitter.

Olaglig men “fredlig” protest

Busringningarna är olagliga, skriver den tyska tidningen. TODS anser dock att kampanjen är motiverad eftersom den utförs utan våld.

– Vi är militanta pacifister. Vi väljer icke-våldsamma metoder för att bekämpa detta krig. Det är därför vi beslutade om denna civila, fredliga intervention, framhäver en medlem i organisationen som går under pseudonym, i ett pressmeddelande.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen