RYSSLAND: Massiv desperation efter diktatorns order

2022 09 29

Hundratusentals har flytt från Ryssland sedan diktatorn Vladimir Putin beordrade en delvis mobilisering den 21 september.

Över 200 000 ryssar beräknas ha lämnat landet, rapporterar New York Times med hänvisning till siffror från Rysslands grannländer.

I samband med Putins mobiliseringsbesked publicerades flera filmklipp på sociala medier som visade långa bilköer som långsamt rörde sig mot gränskontroller i länder som Mongoliet, Kazakstan, Georgien och Finland. 

– Det snabba utflödet, såväl som en rad protester i olika delar av landet, är ett tydligt tecken på missnöje med Putins politik, skriver tidningen.

Siffran kan vara större

Massflykten från Ryssland kan dock vara ännu större än vad den officiella siffran indikerar. Det är svårt att avgöra eftersom Ryssland gränsar till 14 länder, från Kina och Nordkorea till de baltiska staterna.

Samtliga regeringar släpper inte regelbundna uppgifter om migration. Siffran på 200 000 bygger på information från regeringarna i Kazakstan och Georgien, samt EU:s gränsorgan Frontex.

Kazakstan och Georgien uppger att 98 000 respektive 53 000 ryssar har flytt till länderna sedan Putins mobiliseringsorder.

Frontex rapporterar att 66 000 ryssar har tagit sig till EU. En ökning med 30 procent jämfört med föregående vecka.

Stänger gränsen

Flera av Rysslands grannländer har redan infört gränsrestriktioner.

Estland, Lettland, Litauen och Polen har stängt gränserna för ryska medborgare. Finland väntas följa i deras fotspår.

I morgon, fredag, kommer Finland stänga gränserna för ryska medborgare, rapporterar Yle med hänvisning till regeringskällor.

– Den stora ändringen ska handla om att ryssar i fortsättningen inte kommer att kunna resa till Finland (och vidare till Schengenländer) bara med ett turistvisum.  För tillfället är hundratusentals visum som Finland beviljat till ryska medborgare. De nya begränsningarna skulle göra det möjligt att ogiltigförklara de här visumen, rapporterar Yle.

Vissa undantag kommer att gälla, enligt nyhetskanalens uppgifter. Till exempel kommer ryska medborgare tillåtas att korsa gränsen om de har familj i Finland.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen