JUST NU: Massgravar har upptäckts utanför ockuperade staden

2022 04 21

Rysslands regim har i dag bekräftat att Mariupol i sydöstra Ukraina kontrolleras av ryska trupper efter utdragna strider som har pågått i flera veckor.

Den ryska armén har sedan början av invasionen omringat Mariupol och flera hjälporganisationer har rapporterat om en humanitär kris i staden.

Massgravar utanför staden

Nu uppges ryska soldater begrava döda invånare i massgravar utanför staden, hävdar rådgivaren till Mariupols borgmästare Petro Andriushchenko i ett inlägg på Facebook.

Han kallar uppgifterna ”för direkta bevis på krigsbrott”. Enligt Andriushchenko är massgravarna ett försök från de ryska soldaterna att dölja sina krigsförbrytelser mot civilbefolkningen i staden.   

Bilden bekräftar uppgifterna

– Rysslands soldater begraver de döda invånarna i Mariupol i massgravar i den närliggande byn Manhush, skriver BBC:s reporter Myroslava Petsa på Twitter och hänvisar till en bild som Petro Andriushchenko delat i sitt inlägg.

På bilden kan nygrävda gravar tydas, konstaterar Petsa.

Tusentals döda kroppar på bårhus

Samtidigt uppger ukrainska myndigheter att över 1 000 civila kroppar förvaras på bårhus i Kyiv och på platser i närheten av huvudstaden efter att ryska styrkor dragit sig tillbaka från regionen, rapporterar AFP.

Uppgifterna från Kyiv kommer kort efter att nio nya kroppar hittats i staden Borodyanka. Samtliga kroppar uppges vara civila och några visar tecken på tortyr, uppger en polistjänsteman till nyhetsbyrån.

Sköt medvetet civila

– Dessa människor dödades av ockupanterna och det finns tydliga tecken på tortyr. Jag vill betona att de var civila. Den ryska militären sköt medvetet civila som inte gjorde något motstånd, säger han till AFP.  

Han bekräftar att tre personer, inklusive en 15-årig flicka, upptäckts i en grav och att sex kroppar hittades i en annan grav. 

Finns bevis

Ryssland har förnekat att de har riktat eller utfört attacker mot civila. Men när ryska trupper lämnade staden Butja utanför Kyiv har starka bevis på grymheter identifierats – bland annat har satellitbilder visat att döda kroppar låg på gatorna när ryska soldater befann sig i staden och patrullerade Butjas gator.

Minst 500 civila beräknas hittills ha hittats döda i Butja sedan de ryska ockupanterna lämnade staden, rapporterar BBC.

Foto: P. Andriushchenko resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen