JUST NU: Massgravar har upptäckts utanför ockuperade staden

2022 04 21

Rysslands regim har i dag bekräftat att Mariupol i sydöstra Ukraina kontrolleras av ryska trupper efter utdragna strider som har pågått i flera veckor.

Den ryska armén har sedan början av invasionen omringat Mariupol och flera hjälporganisationer har rapporterat om en humanitär kris i staden.

Massgravar utanför staden

Nu uppges ryska soldater begrava döda invånare i massgravar utanför staden, hävdar rådgivaren till Mariupols borgmästare Petro Andriushchenko i ett inlägg på Facebook.

Han kallar uppgifterna ”för direkta bevis på krigsbrott”. Enligt Andriushchenko är massgravarna ett försök från de ryska soldaterna att dölja sina krigsförbrytelser mot civilbefolkningen i staden.   

Bilden bekräftar uppgifterna

– Rysslands soldater begraver de döda invånarna i Mariupol i massgravar i den närliggande byn Manhush, skriver BBC:s reporter Myroslava Petsa på Twitter och hänvisar till en bild som Petro Andriushchenko delat i sitt inlägg.

På bilden kan nygrävda gravar tydas, konstaterar Petsa.

Tusentals döda kroppar på bårhus

Samtidigt uppger ukrainska myndigheter att över 1 000 civila kroppar förvaras på bårhus i Kyiv och på platser i närheten av huvudstaden efter att ryska styrkor dragit sig tillbaka från regionen, rapporterar AFP.

Uppgifterna från Kyiv kommer kort efter att nio nya kroppar hittats i staden Borodyanka. Samtliga kroppar uppges vara civila och några visar tecken på tortyr, uppger en polistjänsteman till nyhetsbyrån.

Sköt medvetet civila

– Dessa människor dödades av ockupanterna och det finns tydliga tecken på tortyr. Jag vill betona att de var civila. Den ryska militären sköt medvetet civila som inte gjorde något motstånd, säger han till AFP.  

Han bekräftar att tre personer, inklusive en 15-årig flicka, upptäckts i en grav och att sex kroppar hittades i en annan grav. 

Finns bevis

Ryssland har förnekat att de har riktat eller utfört attacker mot civila. Men när ryska trupper lämnade staden Butja utanför Kyiv har starka bevis på grymheter identifierats – bland annat har satellitbilder visat att döda kroppar låg på gatorna när ryska soldater befann sig i staden och patrullerade Butjas gator.

Minst 500 civila beräknas hittills ha hittats döda i Butja sedan de ryska ockupanterna lämnade staden, rapporterar BBC.

Foto: P. Andriushchenko resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen