Märta Stenevi sjukskriven

2024 01 18

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kommer vara sjukskriven ett tag framöver.

Det meddelar hon själv i ett inlägg på sin Facebook-sida.

”Behöver en omstart”

– Jag kommer därför vara sjukskriven ett tag framöver.

– Det har varit svårt att acceptera, jag har fått ett stort förtroende av kongressen att vara språkrör för Sveriges viktigaste parti och jag älskar mitt uppdrag. Men just därför behöver jag göra en omstart nu, skriver Märta Stenevi.

Flera anledningar

Språkröret uppger att hon varit ”sliten under den gångna hösten”.

– Mycket hände samtidigt i höstas. Rent privat i familjen, men också alla spekulationer och läckor inför vår kongress. Ovanpå detta omvärlden. All död, skriver Stenevi och tillägger:

– Jag trodde att det skulle räcka att prioritera, vila och krama barn i julhelgerna. Jag sa till en journalist i höstas att jag “minsann är tuffare än somliga tror”. Och det är jag nog – men kanske inte fullt så tuff som jag själv trodde.

Avslutningsvis skriver Stenevi att hon har ett bra stöd runtomkring sig, både från partiet, språkrörskollegan Daniel Helldén och familjen.

– Miljöpartiet har en så otroligt viktig roll att spela i den här mörka politiska tiden – ni förtjänar ett språkrör som är taggat till tänderna, och det ska ni få. Men först behöver jag checka ut lite.

Anklagades för sitt ledarskap 

Det stormade kring Märta Stenevi under hösten.

Flera källor uppgav att en ”ohållbar arbetssituation” uppstått inom Miljöpartiet. Märta Stenevis ledarskap beskrevs som ”toxisk toppstyrning” och Miljöpartiets styrelse valde att tillsätta en utredning.  Även facket kopplades in för att hantera situationen, uppgav DN.

När Miljöpartiets nya spåkrör Daniel Helldén nominerades av valberedningen valde Märta Stenevi att inte närvara på en presskonferens med honom.

Enligt MP-ledaren kunde hon inte delta på grund av privata skäl. Källor till SvD gav dock en annan bild. De menade att Stenevis frånvaro var en protest mot utnämningen av Helldén.

I dag beskriver Märta Stenevi sin kollega i varma ordalag.  

– Jag vill verkligen rikta ett stort tack till dig, Daniel. Jag är ledsen att det inte blir den start på vårt samarbete som vi hade planerat för, men jag är oändligt tacksam för ditt stöd och våra samtal de senaste månaderna – och att du håller ställningarna ett tag och gör det så bra, skriver hon i inlägget på Facebook.

Foto: Miljöpartiet

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – oväntad produkt lockar

2024 03 03

Norrmännens intresse för svenska produkter är fortsatt högt.

Under året har personer från såväl Norge som Danmark och Finland handlat i Sverige mot bakgrund av den svaga kronan.

Bland produkterna som norrmännen är mest intresserade av finns godis, kött och läsk.

Samtidigt tar sig många över gränsen för att handla en något oväntad produkt, nämligen glutenfria varor.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Större och billigare

Anledningen till att norrmännen tar sig till Sverige för att handla glutenfritt handlar om att utbudet beskrivs som både större och billigare.

Det säger norska kunder som besöker affärer i värmländska Charlottenberg.

– Det är större utbud här, det bidrar till att det är intressant att komma hit, säger Snezana Bartulovic, som rest över gränsen för att handla glutenfritt, till SR.

Viktig del

Försäljningen av glutenfria produkter är inte lika stor som exempelvis kött, men är ändå en viktig del av utbudet.

Det förklarar Tommy Johansson som är chef för Maximats butik i Charlottenberg nära den västvärmländska gränsen mot Norge.

– Det är viktigt att få hit de här familjerna och kunderna som har glutenintoleranta personer i familjen, säger han.

Åtta miljarder kronor

År 2023 handlade norrmännen för ett sammanlagt värde om 9,3 miljarder kronor varav 85 procent, eller drygt 8 miljarder kronor, hamnade i Sverige.

Den största omsättningen återfanns inom just livsmedel och dryck.

Intresset är även stort för alkohol och tobak samt vissa sällanköpsvaror som exempelvis kläder, apoteksvaror och hygienprodukter.

Det rapporterar Dagligvarunytt.

Charlottenberg tvåa

Ungefär hälften av gränshandelsomsättningen hamnade i Strömstads kommun.

– Det är området runt Strömstad med Nordby och Svinesund som är den solklara ettan som destination för gränshandlande norrmän, säger Guro Henriksen vid den norska statistikmyndigheten SSB.

Därefter återfinns Charlottenberg på en andra plats, med nästan 15 procents omsättningsandel.

Foto: A. Dudar

Text: Redaktionen