UKRAINA: Mardröm efter elva dagars beskjutning

2022 10 18

Den ryska beskjutningen av Ukraina innebär både många dödade och städer som blir utan el och vatten.

Fler än tusen ukrainska platser, orter och städer är utan ström och i vissa fall också vatten efter elva dagar av beskjutning och attacker från ryska drönare och raketer.

Det uppger ukrainska tjänstemän.

– Alla borde vara redo, för det första att spara elektricitet, och för det andra för fortsatta strömavbrott om beskjutningen fortsätter, varnade Kyrylo Tymosjenko, biträdande chef för president Volodymyr Zelenskyjs kansli, enligt BBC.

Delar av huvudstaden saknar både ström och vatten, bland annat Zhytomyr, väster om Kiev.

Och i den sydöstra delen av staden har en energianläggning drabbats av ryska beskjutningen.

Nederlagen som orsakar attackerna

Alla plötsliga och frekventa attacker från Vladimir Putins håll har högst sannolikt att göra med nederlagen på slagfälten de senaste veckorna. Det har fått Putin att rikta in sig på just energiinfrastrukturen i attackerna.

Inget som förvånar Ukraina:

– Vi förväntade oss att Ryssland kommer att intensifiera attackerna mot energiinfrastruktur och civil infrastruktur och öka den urbana krigföringen mot hösten - och här är vi exakt med det scenariot som äger rum, underströk den ukrainska parlamentsledamoten Lesia Vasylenko för BBC.

Ukrainska myndigheter reparerar den demolerade infrastrukturen men bekymras för hur fortsatta räder i vinter kommer att påverka.

70 döda minst

Siffran över döda är förstås osäker. Ukrainska räddningstjänstens talesperson, Oleksandr Khorunzhyi, rapporterade enligt kanalen om 70 dödade i raket- och drönarattacker sedan den 7 oktober, men siffran får tas med en nypa salt.

Parallellt kommer rapporter inifrån städerna om människor som köper elgeneratorer och gasbrännare för att försöka upprätthålla det mest elementära.

Foto: President of Ukraine resp President of Russia

Text: Redaktionen