JUST NU: Mannen som ville mörda Annie Lööf har fått sin dom

2022 12 06

Theodor Engström döms till rättspsykiatrisk vård.

Det står utom rimligt tvivel att Theodor Engström gjort sig skyldig till mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan under somras.

Så lyder domen från Gotlands tingsrätt som kom strax före lunch på tisdagen.

33-åringen döms även för förberedelse till terroristbrott mot Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

"Hade kunnat skada landet"

Påföljden för brotten blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

– Tingsrätten bedömer att brottet, om det hade genomförts, hade kunnat få allvarliga följder och kunnat skada landet och 33-åringens syfte var också att injaga skräck i befolkningen, säger Per Sundberg, ordförande vid rättegången, i ett pressmeddelande.

Bedöms inte som fullgjort terroristbrott

Per Sundberg tillägger:

– Tingsrätten har bedömt att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord men inte som terroristbrott. Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott, säger lagmannen Per Sundberg, som varit ordförande vid rättegången i ett pressmeddelande.

Yrkade på livstid

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse för Engström. Försvaret ville istället se att den åtalade fick rättspsykiatrisk vård, vilket också blev den linje som tingsrätten gick på.

Den dömda mannen har genomgått undersökningar där bedömningen gjorts att han både vid gärningen samt undersökningen led av en allvarlig psykisk störning, skriver SVT.

"Kryper in under skinnet"

Annie Lööf var en av de tilltänkta måltavlorna för Theodor Engström i Almedalen.

– Det är omtumlande och närmast overkligt att höra om gärningsmannens motiv och förberedelser. Det kryper in under skinnet att ta del av hans vilja, sedan många år, att både skada, döda och attackera såväl några av oss som enskilda personer som den svenska demokratin, vår öppenhet och tillit under pågående Almedalsvecka, framhöll partiledaren på Instagram i samband med att åtal väcktes i november.

Personligt påverkad

C-ledaren tillade:

– Jag kommer nu att gå igenom förundersökningen och förbereda mig mentalt inför rättegångsprocessen de kommande veckorna. Att vara måltavla i en pågående rättsprocess om terrorbrott och förberedelser till mord påverkar såklart familjen och mig personligen på djupet men idag går all omtanke till Ing-Marie Wieselgrens familj i deras stora sorg och saknad.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen