JUST NU: “Många länder oroade över SD”

2022 09 24

Sveriges utrikesminister Ann Linde har varit på plats i New York under FN-veckan.

 Det är hennes sista stora internationella insats innan hon lämnar posten. 

– Det är vemodigt, säger hon. Det har varit intensivt och meningsfullt. Klart man kommer sakna det, medger hon för Aftonbladet. 

I ett pressmeddelande från regeringen framgår att förutom utrikesministern har också biståndsministern Matilda Ernkrans varit på plats i den amerikanska storstaden.

Högnivåvecka

De har varit det under FN:s så kallade högnivåvecka, 19-23 september, där världens ledare samlats för öppnandet av FN:s generalförsamling.  

Högt på priolistan för de svenska representanterna har stått Rysslands aggression mot Ukraina och de kolossala konsekvenser det får på flera plan.

Men Linde har också varit värd för ett antal möten med fokus på feministisk utrikespolitik och jämställdhet, inklusive kvinnor, fred och säkerhet. Dessutom har hon träffat USA:s klimatsändebud, John Kerry. 

Frågor kring SD

Men parallellt har Ann Linde också fått frågor från amerikanska kolleger om SD:s framgångar i det svenska valet och vilka följder det kan få för det säkerhetspolitiska läget. 

– Det är ingen hemlighet att många länder är oroade. Det är en av de frågor jag fått oftast nu: Vad innebär detta? säger Linde till tidningen. 

Oro för högerframgångar

Även om hon under en övergångsregering är varsam i sina utspel tillägger hon och svarar själv på sin fråga: 

– Jag kan bara vara ärlig och säga att vi inte riktigt vet – men det finns naturligtvis en oro även hos oss. I länder som Frankrike och Tyskland har högernationalistiska partier också stort inflytande. Klart det får konsekvenser för politiken. 

Foto:  Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen