Många husköpare oroliga – ställer specifikt krav

2024 04 02

Många husköpare har börjat oroa sig för en specifik fråga.

Att köpa ny bostad innebär alltid en risk, inte minst när man ska köpa hus.

En av de risker som har börjat oroa husköpare allt mer på senare tid är risken för översvämning.

Det har många fastighetsmäklare börjat lägga märke till.

Det märks till exempel genom att husköpare har börjat ställa nya frågor och krav.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att folk har kollat var dagvattenbrunnarna är, säger Robert Brandt, från fastighetsförmedlingsbolaget Erik Olsson, till P4 Gävleborg.

Ha bra dialog

Husköparna vill alltså veta hur stor risken är för översvämning.

De kollar efter och frågar om specifika saker relaterade till den risken, till exempel backventiler i källarna.

– Det gäller ju att ha en bra dialog med säljaren innan, veta exakt hur vattnet gått, hur de har klarat sig, skyfallen -21 och förra året och så vidare, säger Synnöve Jemt, fastighetsmäklare på samma firma som ovan, till radiokanalen.

Tar höjd prismässigt

Husköparna ställer överlag mer specifika frågor idag än tidigare.

De frågar om sådant som avlopp, tak, elsystem och dränering.

Spekulanter har blivit mer tveksamma inför att köpa hus utan dagvattenbrunn, till exempel.

– Ja, i alla fall tar de höjd för det prismässigt, säger Synnöve Jemt.

Påverkar bostadsmarknaden

Tendensen att husköpare oroar sig allt mer för översvämningar har märkts av allt mer på senare år.

Redan 2021 rapporterade SVT att översvämningarna påverkar bostadsmarknaden.

Då skedde det stora översvämningar i Gävleområdet.

– Det är ett antal kunder som drabbats, både de som sålt sina hus och de som väntar på tillträde. Det är vissa hus som ska säljas som tyvärr fått vattenskador och som vi måste skjuta på, sade Jonas Östblom från Svensk Fastighetsförmedling till kanalen.

Foto: Tierra Mallorca

Text: Redaktionen 


NATOCHEFEN FRIAR TRUMP: ”Bryter inte mot avtalet”

2025 04 04

Norges utrikesminister Espen Barth Eide anser att USA kan ha brutit mot Natos artikel 2.

Detta efter att president Trump infört strafftullar mot länder runt om i världen, inklusive allierade i Nato.

Enligt Barth Eide kan USA:s nya tullar strida mot Natos artikel 2, som fastslår att medlemmar ska sträva efter att ”uppmuntra ömsesidigt ekonomiskt samarbete” och ”undanröja konflikter i sin internationella ekonomiska politik”.

– Om man vill ha ett starkt Nato måste man se till att ha så mycket ekonomisk tillväxt som möjligt i Natoländerna. Det var insikten som de som grundade Nato hade, att ekonomiskt samarbete skulle vara bra för hela alliansen, säger utrikesministern enligt NRK.

Natochefen svarar

Nu svarar Natos generalsekreterare Mark Rutte på anklagelsen.

På en pressträff i Bryssel tar han USA och Donald Trump i försvar.

Natochefen konstaterar att han inte tror att USA:s nya tullpolitik strider mot artikel 2.

– Vi har sett många exempel på olika synpunkter och tvister om tullar tidigare. Det har hänt förr, utan att det har varit i strid med artikel 2, säger Rutte enligt TV2.

Vidare fastslår generalsekreteraren att det inte är hans uppgift att kommentera de amerikanska tullarna.

– Min roll är att fokusera på försvaret av Natos territorium, och det är därför jag inte kommenterar något annat än det som är direkt relaterat till försvaret av Nato.

Hyllar Trump

På pressträffen berättar Mark Rutte att han är imponerad över Donald Trumps arbete. Han berömmer den amerikanske presidenten för att ha ”brutit dödläget” och inlett förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina.

Rutte talar också om hotbilden mot Nato. Det mest direkta hotet står Ryssland för, men det finns även andra ”statliga och icke-statliga aktörer” som hotar försvarsalliansen. 

– Oavsett vilka utmaningar vi står inför måste vi se till att vi har de nödvändiga styrkorna och kapaciteten för att avskräcka aggression och försvara oss själva om någon skulle göra misstaget att attackera, säger Rutte och lovar att Natos försvarsutgifter kommer att öka.

Nato artikel 2

Så här står det i Natos artikel 2 på originalspråk:

”The Parties will contribute toward the further development of peaceful and friendly international relations by strengthening their free institutions, by bringing about a better understanding of the principles upon which these institutions are founded, and by promoting conditions of stability and well-being. They will seek to eliminate conflict in their international economic policies and will encourage economic collaboration between any or all of them.”

Foto: Nato

Text: Redaktionen


JUST NU: Snö drar in över Sverige

2025 04 04

I helgen återvänder kylan.

Ett kraftigt väderomslag väntas i hela Sverige.

Temperaturen sjunker rejält under lördagen och söndagen.

– I helgen blir det fortsatt kyligt i hela landet med som mest omkring 5 grader i söder och nattetid allmänt minusgrader, framhåller SMHI:s meteorolog Angelica Lundberg i ett uttalande.

Flera delar av landet kan dessutom räkna med snö.

Snöbyar beräknas främst beröra Östersjölandskapet, men även södra Sverige får mindre snöfall.

– Det handlar inte om några större mängder snö, men man kan få lite vitt på gräsmattor och känna av en extra kall känsla. Det kommer att upplevas kallare än vad termometern visar, säger TV4:s meteorolog Ulrika Elvgren till kanalen.

Det kyliga vädret håller i sig under hela helgen.

– Det kommer bli ett riktigt aprilväder. Solen har ju fått lite kraft nu så det kommer bymoln och det kan leda snöbyar och hagelskurar av det, berättar Elvgren.

Då kommer våren tillbaka

Enligt SMHI:s prognos dröjer det några dagar innan våren återigen knackar på dörren.

Den kalla luften dröjer sig kvar under början av nästa vecka.

– Framåt torsdag ser ett djupt lågtryck ut att passera norr om Skandinavien. Det för med sig nederbörd till norra Sverige och tillfälligt mildluft med plusgrader i hela landet, i söder upp till 15 grader. Därefter ser mildluften ut att bli kvar i söder medan det åter blir kallare i norr, berättar Angelica Lundberg.

Fakta aprilvädret

- April är en månad på året då den genomsnittliga temperaturen ökar snabbt. I södra Sverige är det mestadels snöfritt och tjälen går ur jorden. Solen börjar därmed värma marken allt effektivare under de ofta ganska molnfria förmiddagarna.

- När snön har smält och tjälen lämnat marken värmer solen allt mer, vilket gör att stackmoln börjar att bildas. De är de fluffiga och runda molnen som kan växa till sig till regnmoln, ofta i form av bymoln med regn eller hagel.

- Trots att solen värmer luften vid marken är luften högst upp i atmosfären kall. När stackmolnen växt sig tillräckligt höga bildas regn, snö eller hagel i molnen. I april är det vanligt med snöhagel eller så kallad trindsnö som är korn med packad snö och har en storlek på två till fem millimeter.

Källa: SMHI resp Klart

Foto: T. Holmes

Text: Redaktionen