Majoriteten av Coops butiker stängda även under söndagen

2021 07 04

En majoritet av Coops 800 butiker tvingas troligen vara stängda även under söndagen.

– Det pågår ett intensivt arbete och det kommer att fortsätta under hela dagen egentligen. Men det ser ut som att merparten av våra butiker kommer ha stängt, säger Kevin Bell, pressekreterare vid Coop, till SVT Nyheter.

Fredagskvällens IT-attack mot matjättens kassasystemleverantörs mjukvara har visat sig vara mycket svår att lösa och Coop räknar med att endast butikerna i Värmland, Norrbotten, Tabergsdalen i södra Jönköping, Varberg, Gotland och Oskarshamn kan hålla öppet under söndagen enligt SVT.

SJ också drabbat

Tusentals företag i elva länder är drabbade och i Sverige har även Apoteket Hjärtat, SJ och bensinkedjan St1 drabbats av störningar. På SJ-tågen kan man till exempel inte betala med kort i serveringarna och problemet fortgår ännu. Tågresenärer har fått meddelande inför sina SJ-resor.

– Vi har skickat ut till alla kunder som är inbokade i dag att det inte kommer att gå att betala med kort. Ombord kommer man enbart att kunna använda swish, säger Dan Olofsson på SJ:s presstjänst till DN.

Ryska regeringen pekas  ut

Amerikanska myndigheter utreder vem som ligger bakom och den enda aktör som misstänks och som även har pekats ut är ryska regeringen som anklagas för inblandning i en rad tidigare IT-angrepp.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser allvarligt på cyberattacken.

– I ett annat säkerhetspolitiskt läge kan det vara statsaktörer som angriper oss på det här området för att släcka ner samhället och skapa kaos, säger han till SVT.

Foto: P. Myrtorp resp. Coop FB

[yop_poll id="312"]