Majoritet av partierna öppna för att införa vaccinpass i Sverige

2021 09 09

En klar majoritet av partierna säger ja till att införa vaccinpass i Sverige eller är positiva till att granska hur vaccinpass kan införas.

Bara Vänsterpartiet säger nej enligt en enkät som SVT genomfört.

Land efter land i Europa har infört olika varianter av vaccinpass för att uppnå följande:

🔸 Minska smittspridningen

🔸 Få fart på näringslivet igen

🔸 Öppna upp kultur, bio, teater, konserter, idrott, resor med mera för publik och besökare

🔸 Öka vaccinationstäckningen

🔸 Minska risken för nya mutationer

Och en granskning av SVT visar nu att de flesta partierna i Sverige är positiva till att införa vaccinpass eller är positiva till att titta närmare på hur de ska kunna införas.

▪Moderaterna

– Det är rimligt att man återfår sin frihet efter att ha tagit sina vaccinationer, säger M:S talesperson Camilla Waltersson Grönvall (M) till SVT. M vill att det ska kunna användas både på restauranger och evenemang.

▪Liberalerna

L vill att det ska kunna användas både på restauranger och evenemang.

▪Kristdemokraterna

Är generellt positiva men inte på restauranger utan bara vid större evenemang. 

▪Centern

C är öppna för vaccinpass men markerar återhållsamhet och betonar att det utgör ett stort ingrepp i människors frihet att kräva giltiga pass för att kunna röra sig i offentliga lokaler. 

▪Socialdemokraterna

S har tidigare meddelat att man är öppen för att titta på covidpass.

– Vi har ju från regeringens sida tidigare sagt att när det gäller stora evenemang så är det inte omöjligt att vi skulle behöva de här covidbevisen, säger socialminister Lena Hallengren till SR.

▪Miljöpartiet

Ingår i S-MP-regeringen och står därmed bakom regeringens besked att se över möjligheten till covidpass. I SVT:s enkät uppgav dock MP att partiet inte tagit ställning i frågan.

▪Vänsterpartiet

Är det enda partiet som säger blankt nej till vaccinpass. 

– Det är lätt att säga vi vill ha covidpass överallt, men det måste ju också finnas någon slags fakta att utgå ifrån. Och vi tycker inte riktigt att vi har den, säger V:s talesperson Karin Rågsjö till SVT..

▪Sverigedemokraterna

SD uppger till SVT att partiet inte tagit ställning ännu.

Innebär inte tvång

SVT rapporterar att flera av partierna betonar att det inte skulle handla om någon lag om att alla aktörer måste införa vaccinpass. I stället handlar det om att möjliggöra för olika aktörer att välja hur de vill göra.

– Det här ska ju snarare vara en frivillighet och en möjlighet, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

ANALYS
Redan i augusti gav jag prognosen om att vaccinpass kommer att införas i Sverige. Däremot tar det uppenbart mycket längre tid att komma fram till ett beslut vilket dessvärre karaktäriserar Sveriges agerande i en rad frågor under hela pandemin. Samtidigt är hela 81 % av väljarna positiva till att införa någon form av vaccinpass men i sociala medier ägnar sig som vanligt en liten icke-representativt grupp personer åt hatkampanj mot såväl vaccinet som vaccinpass,

Vem håller i styråran

Testningen, åtgärder inom äldreomsorgen, folksamlingsbegränsningen, munskydden med mera har införts långt efter att många andra länder har agerat. Regeringen fick även kritik av den oberoende Coronakommissionen för sin senfärdighet och man är nu återigen mycket sent ute med coronapassen.

Man får känslan av att det inte finns någon som håller i styråran.

Foto: E-hälsomyndigheten

[yop_poll id="596"]