Majoritet av partierna öppna för att införa vaccinpass i Sverige

2021 09 09

En klar majoritet av partierna säger ja till att införa vaccinpass i Sverige eller är positiva till att granska hur vaccinpass kan införas.

Bara Vänsterpartiet säger nej enligt en enkät som SVT genomfört.

Land efter land i Europa har infört olika varianter av vaccinpass för att uppnå följande:

🔸 Minska smittspridningen

🔸 Få fart på näringslivet igen

🔸 Öppna upp kultur, bio, teater, konserter, idrott, resor med mera för publik och besökare

🔸 Öka vaccinationstäckningen

🔸 Minska risken för nya mutationer

Och en granskning av SVT visar nu att de flesta partierna i Sverige är positiva till att införa vaccinpass eller är positiva till att titta närmare på hur de ska kunna införas.

▪Moderaterna

– Det är rimligt att man återfår sin frihet efter att ha tagit sina vaccinationer, säger M:S talesperson Camilla Waltersson Grönvall (M) till SVT. M vill att det ska kunna användas både på restauranger och evenemang.

▪Liberalerna

L vill att det ska kunna användas både på restauranger och evenemang.

▪Kristdemokraterna

Är generellt positiva men inte på restauranger utan bara vid större evenemang. 

▪Centern

C är öppna för vaccinpass men markerar återhållsamhet och betonar att det utgör ett stort ingrepp i människors frihet att kräva giltiga pass för att kunna röra sig i offentliga lokaler. 

▪Socialdemokraterna

S har tidigare meddelat att man är öppen för att titta på covidpass.

– Vi har ju från regeringens sida tidigare sagt att när det gäller stora evenemang så är det inte omöjligt att vi skulle behöva de här covidbevisen, säger socialminister Lena Hallengren till SR.

▪Miljöpartiet

Ingår i S-MP-regeringen och står därmed bakom regeringens besked att se över möjligheten till covidpass. I SVT:s enkät uppgav dock MP att partiet inte tagit ställning i frågan.

▪Vänsterpartiet

Är det enda partiet som säger blankt nej till vaccinpass. 

– Det är lätt att säga vi vill ha covidpass överallt, men det måste ju också finnas någon slags fakta att utgå ifrån. Och vi tycker inte riktigt att vi har den, säger V:s talesperson Karin Rågsjö till SVT..

▪Sverigedemokraterna

SD uppger till SVT att partiet inte tagit ställning ännu.

Innebär inte tvång

SVT rapporterar att flera av partierna betonar att det inte skulle handla om någon lag om att alla aktörer måste införa vaccinpass. I stället handlar det om att möjliggöra för olika aktörer att välja hur de vill göra.

– Det här ska ju snarare vara en frivillighet och en möjlighet, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

ANALYS
Redan i augusti gav jag prognosen om att vaccinpass kommer att införas i Sverige. Däremot tar det uppenbart mycket längre tid att komma fram till ett beslut vilket dessvärre karaktäriserar Sveriges agerande i en rad frågor under hela pandemin. Samtidigt är hela 81 % av väljarna positiva till att införa någon form av vaccinpass men i sociala medier ägnar sig som vanligt en liten icke-representativt grupp personer åt hatkampanj mot såväl vaccinet som vaccinpass,

Vem håller i styråran

Testningen, åtgärder inom äldreomsorgen, folksamlingsbegränsningen, munskydden med mera har införts långt efter att många andra länder har agerat. Regeringen fick även kritik av den oberoende Coronakommissionen för sin senfärdighet och man är nu återigen mycket sent ute med coronapassen.

Man får känslan av att det inte finns någon som håller i styråran.

Foto: E-hälsomyndigheten

[yop_poll id="596"]

“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen