Magdalena Andersson (S) slår tillbaka

2023 05 25

Öknamnet “Arga Andersson” har den senaste tiden etablerats i sociala medier.

Det nedsättande personangreppet har myntats av politiska motståndare till Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Framför allt tog det fart efter den senaste partiledardebatten i SVT i samband med att S-ledaren hamnade i diskussion med Liberalernas dito Johan Pehrson.

Nu kommenterar Andersson hur hon upplever att utmålas som “arg”.

– Jag är rak och tydlig. En viktig uppgift för en oppositionsledare är att granska regeringen och här klev jag uppenbarligen på en öm tå, säger hon till Göteborgs-Posten.

Skillnad på män och kvinnor

Magdalena Andersson menar att hon har noterat en tydlig skillnad i beskrivningar om män och kvinnor – trots att det handlar om samma egenskaper.

– Tydlighet och bestämdhet beskrivs som argt och aggressivt när det handlar om kvinnor, säger S-ledaren och får även medhåll av statsvetare som tidningen pratat med.

"Anammar Trump"

Socialdemokraterna har tidigare markerat mot det “trendande” sättet att beskriva partiledaren.

– Det är tydligt att de anammar Trumps arbetsmetoder med att smutskasta sina motståndare, säger Tobias Baudin (S), pressekreterare i partiet, till Expressen.

En av dem som var delaktiga i att mynta öknamnet var Oliver Rosengren, riksdagsledamot för Moderaterna.

– Jag ser det inte som ett öknamn, det är mer en beskrivning av att hon är arg och att hon heter Andersson, säger han till samma tidning.

Framåt i opinionen

I opinionen går det fortsatt framåt för Socialdemokraterna.

En purfärsk mätning från igår visar att S-V-M tillsammans skulle kunna nå makten själva om det vore val idag.

– Vore det val idag skulle Magdalena Andersson kunna bilda regering utan stöd för Centerpartiet. Det illustrerar hur irrelevanta Centern riskerar att bli i svensk politik, säger Nicklas Källebring som är opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Socialdemokraterna parkerar på 37 procent i samma mätning, en ökning med en procentenhet jämfört med senaste undersökningen.

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen