Magdalena Andersson (S) kritiseras: ”Oerhört märkligt”

2023 10 02

Sverige har de senaste veckorna skakats av flera dödskjutningar och sprängningar.

Inom loppet av 18 dagar har 12 personer dödats.

Enligt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson bär partyknarkarna ett ansvar för den pågående våldsvågen.  

– Vi måste ha en helt annan diskussion i samhället om att människor som partyknarkar är med och göder den här kriminaliteten och bidrar till den här utvecklingen, sa S-ledaren till Expressen.

I ett tal som publicerades på hennes sociala medie-sidor upprepade hon sitt budskap:

– Om du brukar partyknarka, använd det här tillfället för att sluta med det. Det är narkotikamarknaden som man slåss om. Var inte med och bidra till det.

”Skulle inte påverka på något sätt”

Nu kritiseras Magdalena Anderssons uttalanden. 

Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, anser att resonemanget om att partyknarkare göder de kriminella gängen saknar stöd i forskningen.

– Om de skulle upphöra med sin konsumtion skulle det inte påverka på något sätt, säger han till GP.

Mindre än fem procent 

Björn Johnson hänvisar till forskning på cannabisbruk som visar att den största inkomstkällan är personer som har ett missbruk eller är högkonsumenter.

Dagligbrukarna utgör 80 till 85 procent av marknaden.

Personer som sporadiskt använder drogen står för mindre än fem procent.

Liknande forskning finns inte på kokainbruk, men Björn Johnson är tämligen säker på att det följer samma mönster som cannabis och alkohol, där högkonsumenter står för merparten av konsumtionen.

Idén om att partyknarkare göder de kriminella gängen är därför felaktig, enligt forskaren.

– Egentligen är det de konsumenter som har ett problematiskt bruk som står för den absoluta huvuddelen av konsumtionen.

”Oerhört märkligt”

Magdalena Anderssons företrädare Stefan Löfven förde ett liknande resonemang under sin tid som partiledare.

I en intervju med DN lade Löfven en del av skulden för gängvåldet på personer som bor i rika områden och brukar narkotika.

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där, sa han till tidningen.

 Björn Johnson kallar resonemanget för en ”oerhört märklig omvändning”.

– Förr i tiden när narkotikaproblem var nytt i Sverige såg man droganvändare som offer för slemma langare. Nu är det tvärtom: Att langarna är offer för konsumenterna. Det är nästan en unik inramning, säger han till GP.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Island öppnar för historisk förändring – inom två år

2025 07 17

Island öppnar nu för en historisk förändring.

Island är medlem av försvarsalliansen Nato.

Landet är dock inte medlem av EU. Samtal pågick under åren 2010-13 men avbröts.

Nu öppnar den isländska regeringen dock för ett historiskt beslut.

Öppnar för stor förändring

Islands utrikesminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger att det finns ett tillräckligt starkt folkligt stöd för att återuppta samtal om EU-medlemskap, rapporterar Politico.

Landets EU-vänliga koalitionsregering utlovar en folkomröstning om att återuppta anslutningssamtalen med EU senast 2027. Samtalen avbröts 2013 av en högerregering, enligt tidningen.

– Jag skulle säga att det finns ett folkligt stöd för att återuppta förhandlingarna, säger Gunnarsdóttir till tidningen.

Frågan har blivit extra aktuell i och med den geopolitiska situationen i världen.

Island fruktar ett handelskrig mellan landets två största handelspartners, EU och USA. Förändringar inom Nato och det spända världsläget påverkar också.

– Det är avgörande att återuppta anslutningssamtalen med tanke på den geopolitiska situationen, menar Islands utrikesminister, enligt tidningen.

Von der Leyen besöker

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger att hon ”litar på att nationen och det isländska folket beslutar att fortsätta” och att hon ”hoppas att folk säger ja”.

Uttalandet kommer inför ett besök på Island av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Island ingår redan i Schengenområdet och i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, men regeringen hoppas alltså på att återuppta samtal om att landet ska bli EU-medlem fullt ut.

En opinionsundersökning har visat att 58 procent av Islands befolkning stödjer att anslutningssamtalen ska återupptas.

Samtidigt uppger bara 45 procent att de verkligen vill att Island går med i EU. 35 procent säger nej och 20 procent är osäkra.

Frågan har också i viss mån aktualiserats på grund av Donald Trumps hot om att göra Grönland amerikanskt. Det finns dock ingenting som tyder på att Trumps syn på Island har förändrats, enligt tidningen.

Den isländska regeringen menar dock att det förändrade världsläget innebär att det skulle vara bra för Island att gå med i EU.

Text: Redaktionen


JUST NU: Land hotar att attackera – om Trump tar Grönland

2025 07 17

Ett land hotar att ingripa militärt om det uppstår en konflikt om Grönland.

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen uttryckt att han vill att Grönland ska bli amerikanskt.

Trump har inte uteslutit att använda militära medel för att få sin vilja igenom, trots att Grönland tillhör Natolandet Danmark.

Nu hotar ett tredje land att blanda sig i en eventuell konflikt – och ingripa militärt.

Hotar med militära åtgärder

Det handlar om Ryssland, vars relation till Trumpadministrationen har försämrats de senaste veckorna.

Om det uppstår en konflikt om Grönland är Ryssland redo att ingripa militärt, meddelar Rysslands ambassadör i Danmark, Vladimir Barbin, rapporterar TV2.

– I samband med en kraftig försämring av den internationella situationen, vars konsekvenser har haft en negativ inverkan på situationen i Arktis, kommer konflikten över Grönland säkerligen att ha en skadlig effekt på den regionala säkerheten, säger Vladimir Barbin i en intervju med det ryska statsmediet RIA, enligt kanalen.

Ryssland är redo att vidta ”militära åtgärder”, säger Barbin i intervjun.

– Detta kommer att kräva att Ryssland vidtar militära och tekniska åtgärder som är lämpliga i förhållande till de nya hoten, säger han.

”Omöjligt” att diskutera

Vad detta betyder mer specifikt, och vilken typ av militära åtgärder Ryssland skulle vidta, går Barbin inte in på. Men det är uppenbart att spänningen är fortsatt stor när det gäller frågan om Grönlands framtid.

Barbin säger också att det är ”omöjligt” att föra ”meningsfulla säkerhetsdiskussioner” med Danmark om Grönland, så länge läget är fortsatt spänd kring Ukrainakriget och mellan Ryssland och Nato.

Vladimir Barbin säger också att Danmark överväger att bygga en militärbas på ön för att stärka det militära skyddet, vilket han menar leder till ytterligare spänningar, rapporterar Moscow Times.

LÄS MER: Ryssland kan tvingas till desperat försäljning – ”Behöver allt”

Arktis oroar Putin

Rysslands diktator Vladimir Putin har tidigare hävdat att Nato försöker förvandla Arktis till en ”språngbräda för möjliga konflikter”, enligt tidningen.

Grönland har ett stort strategiskt värde som har ökat i takt med att isen i Arktis smälter, uppger man.

Grönland räknas idag som en autonom del av Danmark.

Donald Trump har gjort flera uttalanden om att han vill göra ön amerikansk. Han har bland annat sagt att han inte utesluter att ta över Grönland med våld.

LÄS MER: Storbanker varnar Trump

Foto: Official White House Photo by Andrea Hanks resp Jennifer Latuperisa-Andresen

Text: Redaktionen