JUST NU: Magdalena Andersson (S) får hård kritik

2023 04 15

Socialdemokraternas partiledare tillika statsministerkandidat Magdalena Andersson ställer till det för oppositionens chanser att vinna val.

Det är kontentan av den kritik som nu framförs mot S-ledaren av en av de andra partiledarna i oppositionens möjlighet till regeringsunderlag.

Är bekymrade

Frågan avser Socialdemokraternas misslyckande när det gäller att samla oppositionspartierna för att forma ett mandatmässigt trovärdigt alternativ till det sittande M-KD-SD-L-regeringsunderlaget.

– Där är vi bekymrade över att det inte finns en koalitionsledare som agerar samlande, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar till SR.

– Och inte gjorde det även under förra mandatperioden på ett tydligt sätt, anser V-ledaren.

Skadade förtroendet

– Vi framstod inte som ett trovärdigt regeringsalternativ, säger Dadgostar (V).

Bakgrunden var att Centern vägrade att samtala och samverka med Vänsterpartiet.

Och Socialdemokraternas försök att få ihop Centern och Vänstern var mycket begränsade.

– Centerpartiet – om och om  igen under hela även förra mandatperioden – valde att inte sätta sig i rummet med oss och det skadade förtroendet för helheten, framhåller Nooshi Dadgostar (V).

Magdalena Andersson (S)

Vänsterpartiet vill nu att Magdalena Andersson (S) agerar annorlunda inför valet 2026 – om man ska ha en chans att vinna över M-KD-SD-L-sidan.

– Det är klart att hon behöver agera också som en koalitionsledare, betonar Nooshi Dadgostar.

– Vi är ju övertygande om att vi skulle kunna skapat ett starkt vänsteralternativ inför nästa val.

ANALYS

Nooshi Dadgostar har en mycket stor poäng – om inte Socialdemokraterna får ihop Centern och Vänsterpartiet i ett och samma regeringsunderlag så kan det komma att saknas ett matematiskt underlag till att bilda regering.

Svenska val blir ofta jämna och då behövs sannolikt både Centern och Vänstern för att nå upp till 175 mandat vilket ger majoritet.

Chansen ökar

Att Centern nu har bytt partiledare från Annie Lööf till Muharrem Demirok gör att chansen ökar för att S-V-C-MP kan formera sig som ett lag – efter en valseger.

Demirok (C) lär samtidigt vara öppen för samverkan även med M, KD och Liberalerna.

Men till skillnad från Annie Lööf så är min bedömning att han även kan komma att öppna upp för Vänstern.

Om han inte gör det är sannolikheten nämligen betydande för att Centern återigen framstår som ett parti utan regeringschans och då kan partiet tappa ännu mer än i senaste valet.

Foto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet

Text: Redaktionen