Magdalena Andersson varnar för Sverige

2024 02 20

Demokratin håller på att urholkas i Sverige.

Det framhåller Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i en gästartikel i den tyska tidningen Vorwärts.

– I en regeringskoalition är högerpopulistiska partier farligare än någonsin. Sverige är ett varnande exempel, skriver Andersson i tidningen som ägs av Tysklands socialdemokratiska parti SPD och når ut till hundratusentals läsare.

I artikeln går S-ledaren till hårt angrepp mot regeringens samarbete med Sverigedemokraterna.

– När våra traditionellt högerkonservativa partier bestämde sig för att samarbeta med Sverigedemokraterna hävdade vissa att vi inte hade något att oroa oss för. I en mogen demokrati som Sverige skulle högerpopulisterna, när de sitter vid makten, tona ner sin retorik, skriver Andersson.

Men så blev inte fallet, enligt S-ledaren.

– Sveriges erfarenheter bör fungera som en varning till andra länder, framhåller Magdalena Andersson och beskriver SD:s inflytande över regeringsmakten som väldigt omfattande.

– Så vitt vi kan se kan högerpopulisterna lägga in sitt veto mot alla regeringsbeslut.

”Antidemokratisk retorik”

Vidare varnar Andersson för att SD har tonat upp sin ”antidemokratiska retorik”.

– De har fortsatt sitt kulturkrig med full kraft mot våra demokratiska institutioner och mot förtroendet och känslan av gemenskap inom vårt samhälle. Dessa attacker kommer nu från en maktposition.

S-ledaren anklagar SD för attackera public service, ifrågasätta journalisters legitimitet när de kritiserar makthavare och för att peka ut enskilda icke-politiska tjänstemän som aktivister.

– Och om en civilsamhällesorganisation invänder mot den styrande koalitionens politik hotar Sverigedemokraterna med att skära i anslagen. Andra icke-statliga organisationer, som stöds av staten, funderar säkert väldigt noga på om de ska kritisera denna regering.

”I linje med auktoritära högerregimer”

I slutstycket av artikeln varnar Magdalena Andersson för att den svenska demokratin är i fara på grund av SD:s maktställning.

– Den utveckling vi ser i Sverige ligger i linje med auktoritära högerregimers agerande runt om i världen. Där opposition och andra kritiska röster tystas för att stärka sin egen makt. Där enskilda etniska och religiösa grupper föraktas.

– Med Sverigedemokraterna vid makten växer ett nytt klimat fram som hotar att undergräva demokratin och sammanhållningen i vårt samhälle, skriver S-ledaren.

Jimmie Åkesson felciterad

I artikeln hävdar Magdalena Andersson även att Jimmie Åkesson (SD) sagt att ”Sverige borde konfiskera och riva alla moskéer”. 

Ett felaktigt citat. 

– På sikt behöver vi börja konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället, sa Åkesson när han höll tal på Sverigedemokraternas landsdagar.

SD-ledaren reagerar kraftigt på citatet i artikeln. 

–  Magdalena Anderssons oförmåga, desperation och rena slarv börjar bli en reell säkerhetsrisk för Sverige. Just när det avslöjats att hon och Socialdemokraterna har släppt in en person med islamistkopplingar i maktens korridorer så har hon mage att sprida missvisande lögner om andra partiers politik, naturligtvis i syfte att piska upp hat mot sina politiska motståndare, säger han till Expressen.

– Uselt, fegt och farligt för Sverige. Jag börjar allvarligt fundera på hur länge hon kan tillåtas vara kvar som partiledare, fortsätter han.

S-förklaringen 

Magdalena Anderssons pressekreterare Ebba Thörn-Kock uppger att det rör sig om en felöversättning.

– Vi är i kontakt med översättaren för att rätta artikeln, framhåller hon till Expressen.

Inför EU-valet

Magdalena Anderssons SD-varning utfärdas under en kritisk period för de tyska Socialdemokraterna SPD. Partiet har blivit frånsprungna av det högerpopulistiska och nationalistiska Alternativ för Tyskland (AFD). Oron är stor inför det kommande valet till Europaparlamentet. I flera mätningar har AFD seglat upp som Tysklands näst största parti.

Foto: Henrik Nyström resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen