M, SD och KD med falskt påstående – tvingas backa

2024 06 05

Tre riksdagspartier har gått ut med ett felaktigt påstående om rökare i Sverige.

– Sverige har lägst andel rökare och lägst andel tobaksrelaterad dödlighet i hela EU.

Det påstod Moderaterna i ett uttalande i maj månad i samband med att man presenterade åtta vallöften för snuset i Europa.

Även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har framhållit att Sverige har den lägsta tobaksrelaterade dödligheten i EU.

Men det påståendet visar sig inte stämma, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

"Absolut inte bland de lägsta"

Radiokanalen hänvisar till ny statistik från Världshälsoorganisationen, WHO som pekar på att minst 14 länder har lägre tobaksrelaterad dödlighet i Sverige.

Bland länderna finns Finland, Norge och Portugal.

– Om man ser till de senaste studierna som finns ligger Sverige lågt, men absolut inte bland de lägsta, säger Peter Allebeck, professor i socialmedicin och verksam vid Karolinska institutet, till radion.

"Förändrar inte åsikten"

Faktaunderlaget för påståendet ska enligt M och SD ha hämtats från den så kallade Snuskommissionen.

Enligt kommissionen själva är man oberoende, men finansieras i själva verket av Sveriges snustillverkare. 

– Det här är gjort av forskare, och det är ingen hemlighet att tobaksindustrin varit med och finansierat det. Men det förändrar inte vår politiska åsikt, utan det här är siffror som funnits med i väldigt många olika debatter, även i Sveriges riksdag, säger EU-kandidaten Tomas Tobé (M) till Ekot.

Två partier backar 

Nu backar M och KD från påståendet. Moderaterna har tagit bort uppgiften från sitt valmaterial och Kristdemokraterna låter meddela att man “brustit i sina rutiner”.

På tisdagsmorgonen fanns dock påståendet kvar i valmanifestet både hos KD och SD, enligt Ekot.

Vill skydda det vita snuset

Tobak- och snusfrågan aktualiserades under förra månaden när bland annat Moderaterna gick hårt åt ett förbud eller överreglering av vitt snus.

Partiet ansåg att det vore kontraproduktivt, då alternativa sätt att konsumera nikotin anses vara viktigt för att få ned antalet rökare.

Det vita snuset innebär också möjligheter för Sverige, för export, jobb och tillväxt. Om det på samma gång innebär att vi också exporterar något som kan få ned den tobaksrelaterade dödligheten i Europa så är det något väldigt positivt, sade Tomas Tobé, toppkandidat i Europavalet, i ett pressutskick vid tillfället.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: USA ger upp fredsplan

2025 04 02

När Donald Trump tillträdde som president lovade han att få ett snabbt slut på kriget i Ukraina.

Men fredsförhandlingarna har dragit ut på tiden.

Och nu kommer nästa bakslag.

Enligt två amerikanska tjänstemän med insyn i förhandlingarna har Trumpadministrationen gett upp ambitionen om att kunna säkra ett fredsavtal under de närmaste månaderna, rapporterar Reuters.

– Inget avtal verkar vara nära förestående, framhåller tjänstemännen enligt nyhetsbyrån.

Byter strategi

USA:s förhoppning var att ett fredsavtal skulle vara på plats i april eller maj, men nu tvingas stormakten backa från tidsplanen.

I stället planerar Vita huset att byta strategi. De kommande månaderna kommer USA att öka pressen på både Ryssland och Ukraina, enligt Reuters källor.

Vilka åtgärder USA planerar att vidta specificerar inte källorna, men de berättar att Trumpadministrationen är alltmer frustrerad över både Ukrainas och Rysslands insatser i fredsförhandlingarna.

Kritik riktas mot att Ukraina bromsar förhandlingarna genom att vägra att underteckna ett mineralavtal med USA.

Samtidigt växer frustrationen med Ryssland.

– I en rad möten och samtal har tjänstemän i Vita huset erkänt att Rysslands president Vladimir Putin aktivt motsätter sig Washingtons försök att nå ett varaktigt fredsavtal. De har diskuterat ekonomiska eller diplomatiska bestraffningar som skulle kunna driva Ryssland närmare en överenskommelse, framhåller de amerikanska källorna enligt Reuters.

”Börjat tvivla” på Putin

Den växande ilskan mot Ryssland markerar ett skifte i Trumpadministrationens interna syn på Moskvas vilja att förhandla.

Trump har i veckor sagt att han litar på Vladimir Putin och den ryske ledarens strävan efter att få slut på kriget.  

– Men Vita huset har börjat tvivla på Putins avsikter de senaste dagarna, även om Trump fortsätter att offentligt signalera sin övertygelse om att Putin vill avsluta kriget, säger källorna.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Eljätte uppmanar hushållen – byt elavtal nu

2025 04 02

Elmarknaden är fortsatt osäker.

Det framhåller energijätten Vattenfall med drygt 900 000 kunder i Sverige.

Priset på gas sjunker på kontinenten, men samtidigt stiger priserna på olja och kol.

Och sedan förra månaden har de fasta elprisavtalen sjunkit – i alla fyra elområden i landet.

Överväg att byta nu

Det får Vattenfall att uppmana hushållen att ompröva sina nuvarande avtal och överväga att byta.

– Med tanke att det är en stökig omvärld, med stora osäkerheter inför kommande vinter, är det nu ett bra tillfälle att se över sitt elvatal, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning, i ett uttalande.

– Man kan välja 6-, 12- eller 36-månadersavtal, beroende av vad man känner sig bekväm med. Det är lätt att tänka kortsiktigt men i det långa loppet kan de fasta avtalen erbjuda stabilitet och ge kontroll på elkostnaderna.

God elförsörjning

Elförsörjningen i Sverige är emellertid god.

Starka vindar, tysk solkraft och välfyllda nordiska vattenmagasin är anledningarna, enligt Vattenkraft. Milda temperaturer och minskad elkonsumtion bidrar också till att pressa ned priserna.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland, säger Jonas Stenbeck.

Ankkurvfenomenet syftar på hur elproduktionen från förnybara energikällor påverkar elnätet över en dag.

– Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen.

Läs mer: Jättemånga rörliga elavtal ska ändras – kunder lär bli besvikna

Medelspotpriserna:     
             Mars 2024                   Mars 2025

E1:      56,60 öre/kWh        15,80 öre/kWh

E2:      65,60 öre/kWh        10,95 öre/kWh

E3:      59,47 öre/kWh         50,81 öre/kWh

E4:      63,36 öre/kWh         60,46 öre/kWh

Källa Vattenfall

Foto: 

Text: Redaktionen