JUST NU: M-ledaren hånade Morgan Johansson

2022 07 04

Ulf Kristersson (M) gick till hårt angrepp mot justitie- och inrikesministern i sitt tal i Almedalen.

Idag är det Moderaternas dag under politikerveckan i Almedalen, tillsammans med Vänsterpartiet som avlöser partiet framåt kvällen.

Moderaterna representeras av partiledaren Ulf Kristersson, som i sitt tal gick till kraftig attack mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Hånade ministern

Enligt Kristersson kommer han aldrig att leda en regering med “en justitieminister som Morgan Johansson”. 

– Tänk att till och med Morgan Johansson kan få applåder, sade moderatledaren när åhörarna klappade händer åt budskapet.

Pratade om ökat våld

Utspelet kom i bakgrund av att Kristersson tog upp ett ökat våld i Sverige och att barn numera över på att ta skydd från skjutningar.

– Det borde vara tvärtom. De som skjuter borde sitta inne, så att barnen kan vara ute, säger han.

Tog på sig äran för Nato

Moderaternas partiledare tog även på sig äran för Sveriges väg in i Nato och refererade till de rödgröna partierna som “vänsterkartellen”.

– Det var vi som visade vägen, det var vi som samlade majoriteten, det var vi som såg till att det blev politisk verkstad, för vi förenar politisk vilja med politisk förmåga, säger Ulf Kristersson i sitt tal.

Johansson svarade

Morgan Johansson var inte sen med att svara på moderatledarens hån.

–Smutskastning och personangrepp, som alltid när högern är pressad. De verkar inte fatta att det enda de åstadkommer med detta är att sänka sin egen trovärdighet som regeringsparti, framhäver ministern på Twitter.

Nytt vallöfte om skatter

Ulf Kristersson och hans parti har idag även gått ut med ett nytt vallöfte – att sätta stopp för alla skattehöjningar.

– Världens femte högsta skattetryck är högt nog. Det är redan för dyrt att vara svensk. Inte en enda skattehöjning till så länge slöseriet fortgår, framhåller Moderaterna på sociala medier.

Minskar i opinionen

I en purfärsk opinionsmätning från Aftonbladet/Demoskop tappar Moderaterna 1,1 procentenheter och parkerar på 21, procent av väljarstödet.

De minskar tillsammans med de två andra största partierna i riksdagen S och SD. Tillsammans samlar M, KD, SD och L ihop 170 mandat och ligger därmed bakom S, V, MP och C:s mandat.

Utesluter regering med SD

I förmiddags gav Ulf Kristersson ett tufft besked till Jimmie Åkesson (SD) angående Sverigedemokraternas eventuella plats i en M-ledd regering.

Det finns inte plats för SD i en sådan, meddelade Kristersson i en intervju med Ekot.

Foto: Moderaterna resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen