JUST NU: M-ledaren hånade Morgan Johansson

2022 07 04

Ulf Kristersson (M) gick till hårt angrepp mot justitie- och inrikesministern i sitt tal i Almedalen.

Idag är det Moderaternas dag under politikerveckan i Almedalen, tillsammans med Vänsterpartiet som avlöser partiet framåt kvällen.

Moderaterna representeras av partiledaren Ulf Kristersson, som i sitt tal gick till kraftig attack mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Hånade ministern

Enligt Kristersson kommer han aldrig att leda en regering med “en justitieminister som Morgan Johansson”. 

– Tänk att till och med Morgan Johansson kan få applåder, sade moderatledaren när åhörarna klappade händer åt budskapet.

Pratade om ökat våld

Utspelet kom i bakgrund av att Kristersson tog upp ett ökat våld i Sverige och att barn numera över på att ta skydd från skjutningar.

– Det borde vara tvärtom. De som skjuter borde sitta inne, så att barnen kan vara ute, säger han.

Tog på sig äran för Nato

Moderaternas partiledare tog även på sig äran för Sveriges väg in i Nato och refererade till de rödgröna partierna som “vänsterkartellen”.

– Det var vi som visade vägen, det var vi som samlade majoriteten, det var vi som såg till att det blev politisk verkstad, för vi förenar politisk vilja med politisk förmåga, säger Ulf Kristersson i sitt tal.

Johansson svarade

Morgan Johansson var inte sen med att svara på moderatledarens hån.

–Smutskastning och personangrepp, som alltid när högern är pressad. De verkar inte fatta att det enda de åstadkommer med detta är att sänka sin egen trovärdighet som regeringsparti, framhäver ministern på Twitter.

Nytt vallöfte om skatter

Ulf Kristersson och hans parti har idag även gått ut med ett nytt vallöfte – att sätta stopp för alla skattehöjningar.

– Världens femte högsta skattetryck är högt nog. Det är redan för dyrt att vara svensk. Inte en enda skattehöjning till så länge slöseriet fortgår, framhåller Moderaterna på sociala medier.

Minskar i opinionen

I en purfärsk opinionsmätning från Aftonbladet/Demoskop tappar Moderaterna 1,1 procentenheter och parkerar på 21, procent av väljarstödet.

De minskar tillsammans med de två andra största partierna i riksdagen S och SD. Tillsammans samlar M, KD, SD och L ihop 170 mandat och ligger därmed bakom S, V, MP och C:s mandat.

Utesluter regering med SD

I förmiddags gav Ulf Kristersson ett tufft besked till Jimmie Åkesson (SD) angående Sverigedemokraternas eventuella plats i en M-ledd regering.

Det finns inte plats för SD i en sådan, meddelade Kristersson i en intervju med Ekot.

Foto: Moderaterna resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen