VAL 2022: M-ledare dementerar rykten – partier på kollisionskurs

2022 09 14

Valets än så länge preliminära vinnare, Ulf Kristersson, är i full färd med att dra upp riktlinjerna för sin tilltänkta regering.

Ett problem han lär få: Vilka partier kan samarbeta och vilka kan det absolut inte? 

Mellan L och SD råder till exempel skiljelinjer inom kriminalpolitiken, vilket kan bli en huvudvärk för M-ledaren.

– De båda partierna kan blockera varandra, säger statsvetarprofessorn vid Stockholms universitet, Tommy Möller, till SVD.

SD vill ha tiggeriförbud – inte L

SD vill bland annat ha sänkt straffålder, tiggeriförbud och visitationszoner, men det vill inte L.

– Det här är svåra kompromisser. Även om SD är fyra gånger så stora sitter L ändå i en vetoposition. Båda partierna kan blockera varandra, säger Tommy Möller till SVD.

Magdalena Andersson skulle, om hon mot förmodan utropas till valets vinnare när alla röster är färdigräknade på torsdag, få likalydande problem med att få två av sina vänsterblockskolleger, V och C, att dra jämnt.

Ministerrykten i svang

Samarbetet mellan olika partier i högerblocket är inte Ulf Kristerssons enda huvudvärk. En annan är att mängder med rykten är i svang om vilka som ska få de åtråvärda ministerposterna. 

Enligt källor till Aftonbladet har M och KD redan suttit i samtal om vilka som ska få poster. Det avfärdas emellertid av M:s presschef, Niklas Gillström, till SVT.

Bildt – som utrikesminister?

Bland spekulationerna märks bland annat att Elisabeth Svantesson (M), i dag ekonomiskpolitisk talesperson, skulle kunna bli finansminister, medan den gamla politikerräven Carl Bildt omnämnts för posten som utrikesminister. 

– Jag har inga kommentar till någonting innan vi har ett valresultat, säger Carl Bildt till Aftonbladet.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen