M-KD-SD-väljarna har två favoriter som ny S-ledare

2021 08 23

Magdalena Andersson (S) har dubbelt så stort stöd som tvåan men bland M-KD-SD-väljarna är det dött lopp mellan finansministern och en annan kandidat.

Det visar en ny mätning från Demoskop som frågat svenska folket vem de vill se som Stefan Löfvens efterträdare. Frågan är extra het eftersom den nya S-ledaren med relativt stor sannolikt även blir statsminister i november.

Fyra namn på 5% eller mer

Nummer två är inrikesminister Mikael Damberg och ytterligare två kandidater får över 5 % –Lena  Hallengren och Ardalan Shekarabi:

◾26 % Magdalena Andersson

◾13 % Mikael Damberg

◾8 % Lena Hallengren

◾5 % Ardalan Shekarabi

◾4 % Anders Ygeman

◾3%  Peter Hultqvist

◾1 % Ibrahim Baylan

◾11 % Någon annan

◾29 % Vet ej

Tveksamma väljare

En betydande andel har svarat att de inte vet eller är tveksamma.

– De kanske röstar på andra partier men det är också socialdemokrater som inte riktigt vet ännu, säger Karin Nelsson VD på Demoskop till Aftonbladet.

Juholt och Wallström

Bland de väljare som sagt att de vill se en annan kandidat finns en rad olika namn.

– Där nämns namn som Håkan Juholt, Ann-Sofie Hermansson, vissa röster frågar efter Mona Sahlin, Veronica Palm och Jytte Guteland, Margot Wallström, säger Karin Nelsson till tidningen.

M-KD-SD-väljare

Inrikesminister Mikael Damberg är mycket populär bland väljare från Moderaterna, Kristdemokraterna och SD enligt Demoskops mätning. Hos de tre partiernas väljare kommer Damberg på delad förstaplats tillsammans med Magdalena Andersson.

ANALYS

Att kunna locka väljare från andra sidan är en mycket värdefull egenskap hos nästa partiledare för S och där ligger Mikael Damberg lika bra till som finansministern. Han har en saklig och resonerande stil samt lägger mer fokus på att förklara sina ståndpunkter istället för att attackera motståndarsidan vilket kan bidra till hans popularitet bland M-KD-SD-väljare.

Inte folklig

Till Magdalena Anderssons styrkor hör hennes breda kunnighet inom alla politikområden och hon är dessutom snabb och rak i debatterna. På minussidan finns hennes låga folklighetsfaktor och att sällan bjuder på sig själv vilket dock kan följa av rollen som finansminister.

Som partiledare krävs emellertid andra egenskaper.

Foto: TV4 Nyhetsmorgon

[yop_poll id="504"]

Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen