M-KD-SD-väljarna har två favoriter som ny S-ledare

2021 08 23

Magdalena Andersson (S) har dubbelt så stort stöd som tvåan men bland M-KD-SD-väljarna är det dött lopp mellan finansministern och en annan kandidat.

Det visar en ny mätning från Demoskop som frågat svenska folket vem de vill se som Stefan Löfvens efterträdare. Frågan är extra het eftersom den nya S-ledaren med relativt stor sannolikt även blir statsminister i november.

Fyra namn på 5% eller mer

Nummer två är inrikesminister Mikael Damberg och ytterligare två kandidater får över 5 % –Lena  Hallengren och Ardalan Shekarabi:

◾26 % Magdalena Andersson

◾13 % Mikael Damberg

◾8 % Lena Hallengren

◾5 % Ardalan Shekarabi

◾4 % Anders Ygeman

◾3%  Peter Hultqvist

◾1 % Ibrahim Baylan

◾11 % Någon annan

◾29 % Vet ej

Tveksamma väljare

En betydande andel har svarat att de inte vet eller är tveksamma.

– De kanske röstar på andra partier men det är också socialdemokrater som inte riktigt vet ännu, säger Karin Nelsson VD på Demoskop till Aftonbladet.

Juholt och Wallström

Bland de väljare som sagt att de vill se en annan kandidat finns en rad olika namn.

– Där nämns namn som Håkan Juholt, Ann-Sofie Hermansson, vissa röster frågar efter Mona Sahlin, Veronica Palm och Jytte Guteland, Margot Wallström, säger Karin Nelsson till tidningen.

M-KD-SD-väljare

Inrikesminister Mikael Damberg är mycket populär bland väljare från Moderaterna, Kristdemokraterna och SD enligt Demoskops mätning. Hos de tre partiernas väljare kommer Damberg på delad förstaplats tillsammans med Magdalena Andersson.

ANALYS

Att kunna locka väljare från andra sidan är en mycket värdefull egenskap hos nästa partiledare för S och där ligger Mikael Damberg lika bra till som finansministern. Han har en saklig och resonerande stil samt lägger mer fokus på att förklara sina ståndpunkter istället för att attackera motståndarsidan vilket kan bidra till hans popularitet bland M-KD-SD-väljare.

Inte folklig

Till Magdalena Anderssons styrkor hör hennes breda kunnighet inom alla politikområden och hon är dessutom snabb och rak i debatterna. På minussidan finns hennes låga folklighetsfaktor och att sällan bjuder på sig själv vilket dock kan följa av rollen som finansminister.

Som partiledare krävs emellertid andra egenskaper.

Foto: TV4 Nyhetsmorgon

[yop_poll id="504"]