Lurades av nazister – För tredje gången i år

2021 10 03

Det blev inget bröllop utan istället en nazistkonsert.

Bygdegårdarna Riksförbund är förtvivlade efter att för tredje gången i år ha drabbats av nazister vid bygdegårdsföreningar runt om i Sverige.

Mår dåligt

Under helgen som gick var det dags igen och denna gången drabbades Erikstads Bygdegårdsförening utanför Mellerud i Dalsland.

– Nu mår vi inget vidare. Vi blev lurade, säger Robert Olsson från bygdegårdsföreningen i Mellerud till Sveriges Radio.

Lurades

Bygdegårdens styrelse trodde att det skulle hållas bröllop i lokalerna men istället blev det nazistkonsert med personer kopplade till Nordiska Motståndsrörelsen uppger radion.

Bygdegårdarnas Riksförbund bedömer att man allt oftare luras av antidemokratiska och nazistiska rörelser som under falska premisser hyr in sig i bygdegårdarna.

Måste ta på allvar

– Det skedde i december, i augusti och det har skett nu. Då är det ju något som vi måste ta på allvar och och sprida informationen internt att man kan kontaktas av personer under falska premisser, säger Bygdegårdarna Riksförbundschef Kenneth Lundmark till SR.

Har varit godtrogna

Vid de tre tillfällena har de drabbade bygdegårdarna fått till sig följande bild enligt SR:

▪Det skulle vara 50-årskalas

▪Det var en demokratisk förening

▪Det skulle hållas bröllop

Erikstads Bygdegård ska nu uppdatera hyreskontraktet med krav på demokratisk värdegrund samt kommer att avkräva legitimation om okända personer vill hyra. Bygdegårdsföreningens Robert Olsson är bedrövad.

– Vi har varit väldigt godtrogna och det har ju gått bra fram till i lördags, säger han.

Foto: Erikstads Bygdegårdsförening

[yop_poll id="707"]