JUST NU: Lovar nytt stöd till tusentals hushåll

2022 12 06

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) utlovar ett nytt gasstöd till hushåll i södra Sverige.

Drygt 27 000 gasuppvärmda villor kommer kunna ta del av stödet, uppger TT.

– Företag och hushåll drabbas när gasen kostar uppåt tjugo gånger mer än vad den har gjort historiskt. Regeringen kommer därför att gå fram med ett gasprisstöd till hushållskunderna i det västsvenska gasnätet på en nivå som motsvarar elstödet i elområdet 4, skriver Ebba Busch på Twitter.                           

Elprisstödet för elområde 4, som regeringen tidigare har presenterat, uppgår till 0,79 kronor x uppmätt elförbrukning under oktober 2021 – september 2022.

Stödet beräknas genom att multiplicera elförbrukningen i en uttagspunkt under perioden 1 oktober 2021 till och med september 2022 med ersättningen i det elområde som uttagspunkten finns.

Ett villahushåll som förbrukar 20 000 kWh på ett år beräknas få ett stöd på drygt 16 000 kronor.

Efter kritiken

Ebba Buschs besked kommer efter att flera M-toppar i Skåne riktat kraftig kritik mot regeringens elprisstöd.

Bland annat har Skånepolitikerna kritisera att elstödet inte innehållit ett högkostnadsskydd som inkluderat gaspriserna. 

– Jag menar att det måste vara ett stöd som tar sikte på kommande vinters priser och att man får stöd över ett visst kilowattpris. Ett så kallat tak. I detta stöd måste även de hushåll som värmer på gas finnas med, sa Christian Sonesson (M), Staffanstorps kommunalråd, i slutet av oktober.

Besöker Skåne

I dag, tisdag, reser Ebba Busch  till Skåne för verksamhetsbesök hos det svenska multinationella bygg- och fastighetsföretaget NCC. 

– Deltar vid besöket gör även Volvokoncernen och SSAB. Fokus under besöket kommer att ligga på den fossilfria omställningen och vikten av hållbar materialförsörjning inom samhällsbyggande, framhåller Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

Energi- och näringsministern kommer även att delta på ett möte med Företagarna Syd.  

Ersättningen för elprisstödet

Så här räknar du ut hur mycket stöd du får:

- SE3: 0,5 kronor x uppmätt elförbrukning under oktober 2021 – september 2022.

- SE4: 0,79 kronor x uppmätt elförbrukning under oktober 2021 – september 2022.

- Observera att stödet utgår enbart från den del av elförbrukningen som tagits ut från elnätet. Du får inte stöd för eventuell el som du producerar själv, exempelvis via solpaneler.

Källa: Svenska kraftnät

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen