JUST NU: Lovar att hjälpa Sverige

2022 05 19

Polen lovar att hjälpa Sverige under en ansökningsprocess till Nato.  

Det säger landets premiärminister Mateusz Morawiecki enligt polska Onet.

– Jag skulle vilja vara väldigt tydlig. Vid en attack mot Sverige eller Finland under deras ansökningsprocess till Nato så kommer Polen att hjälpa dem, säger Morawiecki  på en presskonferens, enligt nyhetssajten.

”Betydande signal”

Premiärministern betonade att Sverige och Finlands anslutning till Nato skulle skicka en ”betydande signal” om att säkerheten i Europa stärks och det skulle dessutom ses som ett betydande nederlag för Kreml.

Enligt Morawiecki kan Ryssland endast avskräckas med en ”stark militär kapacitet och hårda sanktioner”.

– Putin är inte bara den galning som många anser att han är. Han är medveten om att en splittrad västvärld är en vinst för honom – därför måste vi stå enade.

Isolera Putin

Polens premiärminister tror inte att Rysslands diktator kan omvändas med ord. En diplomatisk lösning är långt borta enligt Morawiecki. Istället måste omvärlden fullständigt ta avstånd från Putinregimen.

– Jag uppmanar alla att isolera Rysslands president. Diplomati kräver dialog, men man kan inte förhandla med terrorister, säger han enligt Onet.

Säger nej till Sverige

29 av 30 Natoländer uppges stå bakom Sveriges ansökan. Men alliansens ”svarta får”, president Recep Tayyip Erdoğans Turkiet säger fortsatt nej till ett svenskt medlemskap.

President Erdogan uppges ha meddelat Nato att Turkiet står fast vid sitt beslut och kommer att säga nej till Sverige och Finlands ansökningar, rapporterar den turkiska nyhetssajten Haberler.

Foto: Nato

Text: Redaktionen