VAL 2022: Lovande besked från talmannen

2022 09 05

Efter valet 2018 tog det 134 dagar och tre statsministeromröstningar innan Sverige hade en regering på plats.

I år ska det gå betydligt snabbare.

Det tror åtminstone huvudpersonen, talmannen Andreas Norlén, som fördelar sonderingsuppdraget till den potentiella statsministern.

– Jag tror kanske inte att vi kommer se en så lång regeringsbildning nu, säger han till Dagens Nyheter.

Nytt politiskt landskap

Enligt Andreas Norlén är den stora skillnaden att det idag finns två block – men där SD inkluderas i den ena sidan till skillnad från 2018.

Vi har ju ett delvis nytt politiskt landskap. Vi har i praktiken två grupper av partier som i större eller mindre utsträckning har signalerat att de har för avsikt att samarbeta efter valet. Det finns förutsättningar för de här blocken att nå majoritet.

Riktar känga till partierna

Talmannen ställer i år också högre krav på att partierna måste ha tänkt igenom regeringsfrågan noga redan före valet.

Han är kritisk till de stora låsningarna som uppstod mellan partierna förra gången.

– Det var så svårt för dem att byta position så det på riktigt kunde bli ett sakpolitiskt samtal. Jag trodde ändå att det fanns en beredskap att hantera situationen – men det fanns det uppenbarligen inte, i alla fall inte tillräckligt.

Upplagt för nagelbitare

Valet på söndag ser ut att bli en riktig rysare.

I Svenska Dagbladets och Newshorthys unika prognos har man sammanställt opinionsmätningar från Sifo, Novus och Skop och analyserat dessa tillsammans med både Uppsala och Lunds universitet.

Vår prognos pekar nu för första gången under höstens valrörelse på att Ulf Kristerssons regeringsunderlag har aningen större sannolikhet att vinna, framhåller tidningen.

Simulerat valet 1 000 gånger

Modellen har simulerat riksdagsvalet 1 000 gånger.

I 492 av fallen vinner Magdalena Andersson (S) – i 508 av fallen Ulf Kristersson (M).

Ett mandats skillnad

Siffrorna från igår söndag, som ännu inte har uppdaterats idag måndag, ger högeroppositionen bestående av M-KD-L-SD ett minimalt försprång.

Tillsammans samlar de 175 mandat.

Ett mer än S-MP-V-C som landar på 174 stycken.

Foto: A. Löwdin 

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen