Löneökning för svenska folket

2024 07 01

Reallönerna i Sverige stiger.

Det står klart efter att löneökningarna visat sig vara högre än inflationen i april.

Totalt ökar lönerna i hela ekonomin med 4,2 procent i april 2024 jämfört med samma månad året innan.

– Industrins kostnadsmärke minskade till 3,3 procent, men lönerna ökar snabbare än så, säger Peter Hällberg, makroekonom på Medlingsinstitutet.

Mer för pengarna

Reallönen är lönen uttryckt i den mängd varor och tjänster man kan köpa för pengarna, det vill säga justerat för inflation.

De senaste siffrorna för reallönen presenterades alltså idag, och pekar därmed på en löneökning för svenska folket – man får helt enkelt mer för lönen.

– Om man räknar bort boräntekostnader steg reallönerna (KPIF) med 1,9 procent jämfört med förra året. Även om man tar hänsyn till att räntorna var högre än för ett år sedan steg reallönen (KPI) med 0,3 procent i april, säger Petter Hällberg i ett pressmeddelande.

Siffrorna släpptes idag

Enligt Medlingsinstitutet uppgick det första preliminära löneutfallet i privat och offentlig sektor till 4,1 respektive 1,3 procent i april.

Modelskattningar pekar dock på löneökningar med 4,5 respektive 3,4 procent när statistiken är färdigställd.

Sammantaget handlar det alltså om en ökning av lönerna i Sverige på 4,2 procent i april jämfört med april 2023.

– Löneökningstakten dämpades endast något i april trots att industrins kostnadsmärke minskade från en årlig ökningstakt på 4,1 procent i mars till 3,3 procent i april, säger Petter Hällberg.

– Nedväxlingen påverkade löneavtalen i både privat och offentlig sektor i april, men väntas få fullt genomslag först i maj. De centralt avtalade lönerna i hela ekonomin ökade med ca 3,6 procent i april.

Förutspåddes av Riksbanken

Beskedet idag följer en prognos som Riksbankschefen Erik Thedéen förutspådde redan i maj.

– Vi är på väg in i en ny fas för penningpolitiken och för den svenska ekonomin när inflationen nu är tillbaka nära målet, vilket bland annat möjliggör reallöneökningar, sade Erik Thedéen då.

Fakta: Reallön 

- Med reallöneutveckling menas den del av löneökningen som blir kvar när man dragit bort prisökningar på varor och tjänster. Det vill säga löneökning minus inflation.  

- Förenklat innebär det att om det du konsumerar ökar i pris sjunker din reallön. Det motsatta sker om varor eller tjänster minskar i pris, då ökar din reallön. Det kan vara lätt att blanda ihop reallön med nominell lön, vilket är den siffra du ser i din lönespecifikation. Även om din nominella lön är oförändrad kan alltså reallönen både öka och minska.   

Källa: Finansförbundet  

Foto: Kraken Images

Text: Redaktionen


JUST NU: Pensionssystemet ändras

2025 05 28

Riksdagens pensionsgrupp har enats om att se över grundskyddet i pensionssystemet.

I dag består grundskyddet av garantipensionen och ytterligare fyra skattefinansierade förmåner som syftar till att komplettera en otillräcklig inkomstgrundad pension. Det handlar om bostadstillägg, särskilt bostadstillägg, äldreförsörjningsstöd och inkomstpensionstillägg.

Nu ska hela systemet ändras. Pensionsgruppen meddelar att en översyn av grundskyddet ska inledas. Detta eftersom det inte går att avgöra om nuvarande system är effektivt och når fram till dem som har störst behov av det.

– Förmånerna har införts vid olika tillfällen och med olika syften. Alla förmåner prövas mot en inkomst, men på olika sätt. Detta gör att helheten av grundskyddet blir komplex och ofta svår att förstå, framhåller socialdepartementet i ett uttalande.

”Största vikt”

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) är ordförande i pensionsgruppen. Hon bekräftar att grundskyddet kommer att förenklas.

– Pensionssystemet finns till för pensionärerna. Därför är det av största vikt att det är begripligt och effektivt. Den här översynen syftar till att hjälpa oss att säkerställa att grundskyddet blir enklare och når pensionärer med störst behov, säger hon.

Vidare meddelar Tenje att en arbetsgrupp får i uppdrag att:

  1. analysera problemen i det nuvarande grundskyddet,
  2. ge förslag på en inriktning för ett reformerat grundskydd och vilka grupper det ska riktas till,
  3. ta fram mål för ett grundskydd som så långt möjligt är träffsäkert, kostnadseffektivt och enkelt att förstå,
  4. ta fram förslag till direktiv till en utredning som tar fram ett eller flera konkreta förslag för ett reformerat grundskydd.

LÄS MER: Elbilsjätten stäms – “Slavliknande förhållanden” | Ekonomibladet

”På tiden!”

SPF Seniorerna – en av Sveriges största intresseorganisationer för pensionärer – välkomnar beskedet.

– Det var på tiden! Vi välkomnar en översyn av grundskyddet i pensionssystemet, säger förbundsordförande Eva Eriksson i ett uttalande.

– Det är positivt att Pensionsgruppen tagit till sig av den kritik som kommit från bland annat SPF Seniorerna – politiska stödåtgärder har inneburit att grundskyddet har förlorat sitt syfte, numer har 7 av 10 pensionärer statliga bidrag utbetalda och det lönar sig inte att ha arbetat ihop sin pension. Därför behövs ett effektivt och överblickbart grundskydd med tydliga mål, tillägger Eriksson.

LÄS MER: Stor förändring bland svenska sparare – tänker om | Ekonomibladet

Foto: 

Text: Redaktionen


JUST NU: Netflix ska släppa ny svensk storfilm

2025 05 28

En kommande svensk storfilm ska släppas på Netflix.

Streamingjätten har fått uppdraget att göra komedin “The Storm”, skriven och regisserad av skådespelerskan och filmskaparen Josephine Bornebusch.

Det bekräftas i ett inlägg på Instagram.

– Jag kan äntligen dela med mig av vad jag har jobbat med det senaste året! Jag har skrivit och regisserat en långfilm som heter “The Storm”, avslöjar Josephine Bornebusch.

"Fantastiska skådespelare"

Filmen är inte vilken som helst. 

Den beskrivs i medierna som en storfilm och har flera svenska stjärnskådisar på rollistan. Gustaf Skarsgård, Jonas Karlsson, Johan Rheborg och Henrik Dorsin är några av de mest kända namnen som ska medverka i The Storm.

– Jag är så glad över den fantastiska ensemblen som ville göra denna film med mig, fortsätter Josephine Bornebusch.

– De är verkligen fantastiska skådespelare som har gett allt för filmen!

– Det känns spännande att göra denna skandalösa komedi. 

Premiär nästa år

The Storm kommer att ha premiär under 2026. Något närmare datum är inte satt.

Filmen handlar om Filip, en nybliven 45-åring som ska spendera sin födelsedag på en nyinköpt gård i norra Sverige tillsammans med sin fru och närmaste vänner.

En oväntad vändning väntar dock bakom hörnet.

– Vad de inte vet är att en våldsam storm är på väg och att de kommer att bli instängda tillsammans, berättar Netflix i ett uttalande.

– När paniken börjar smyga sig på och de alla inser situationens allvar börjar gården krympa, hemligheter väller fram och oväntade känslor tar form.

LÄS MER: Stora Netflix-förändringar på gång

Medverkar själv

Josephine Bornebusch, som själv också kommer att delta i en av rollerna, var senast aktuell med att regissera delar av den globala succéserien Baby Reindeer och långfilmen Let Go.

I rollistan till The Storm hittas förutom nämnda namn exempelvis Christopher Wagelin, Sara Shripey, Gizem Erdogan, Nils Wetterholm, Nicole Levin, Aliette Opheim och Filip Berg.

Foto: Freestocks

Text: Redaktionen