Löfven får 48 timmar på sig – Annars tänker V fälla S-MP-regeringen

2021 06 16

Vänsterpartiet ger S-MP-regeringen en tidsfrist som löper ut på torsdag klockan 10. Om Regeringen Löfven inte ändrat sig om hyresfrågan till dess så är det upp till M och KD om de vill vara stödpartier till Löfven.

Det beskedet lämnar nu Vänsterpartiet med partiledare Nooshi Dadgostar i den heta frågan om friare hyressättning, så kallade marknadshyror. V kommer i det läget att vilja fälla regeringen. V ger regeringen två alternativ:

Alternativ 1-- Avstå från förslaget om friare hyressättning helt och hållet.

Alternativ 2 -- Regeringen inleder genast nya förhandlingar där hyresgästföreningen ingår. Ett avtal måste vara klart senast vid regeringens öppnande och accepteras av hyresgästföreningen.

Regeringen har 48 timmar på sig att återkomma med besked. Tidsfristen löper ut klockan 10 på torsdag.

– Om regeringen inte accepterar något av de här två alternativen så har vi inte längre förtroende för Stefan Löfven som statsminister. Då har vi ett helt nytt läge i Sveriges riksdag, säger Nooshi (V).

Enormt stor påverkan

– Ända sen tillträdandet av Stefan Löven har vi sagt att vårt stöd finns inte om regeringen genomför förslag om marknadshyror eller fri hyressättning. Om statsministern inte respekterar det så finns det automatiskt inget förtroende längre för den här regeringen. Och vi inser självklart allvaret i det och därför har vi gång på gång försökt lösa den här situationen och vi har gång på gång sökt Centerns partiledare och statsministern och har varje gång blivit avvisade, säger vänsterledaren Nooshi Dadgostar (V).

– Det är ett systemskifte i Sverige. Det har en enormt stor påverkan för Sverige. Oerhört stora konsekvenser. Hyresgästerna kommer känna oro varje dag att kunna drivas från sina hem. Hyrorna idag är redan alldeles för höga, säger Nooshi (V).

– Vi har inte nått fram till vare sig regeringen eller Centerpartiet. De har inte velat sätta sig ned och tala med oss. Det besked vi fått är att den kollektiva förhandlingsrätten ska avskaffas.

ANALYS

Vänsterpartiet menar allvar – och partiet gör helt rätt sett till partiets möjligheter inför valet 2022. De kan inte agera dörrmatta och tror att väljare kommer attraheras av den positionen.

[yop_poll id="200"]