Livsmedelsverket utfärdar skarp midsommarvarning

2023 06 21

På fredag är det återigen dags att fira midsommar och njuta av alla läckerheter som serveras under högtiden.

Men var noga med vad du ställer på bordet.

Framför allt gäller det att ha koll på fisk och skaldjur.

Det uppger Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Myndigheten uppmanar allmänheten att ”se upp för miljöförgiftad fisk till midsommar”.

–  Fisk är både gott och nyttigt – men kolla var den är fiskad, särskilt om du vill bli gravid i framtiden eller om barn ska äta fisken. Feta fiskar från vissa vatten kan nämligen innehålla miljögifter som lagras i kroppen och kan vara skadliga för både foster och barn, framhåller Livsmedelsverket.

Gravida och barn

Myndigheten konstaterar att det är en ”vanlig missuppfattning” att kostråden om miljöförgiftad fisk  bara gäller gravida.

–  Eftersom miljögifterna stannar kvar i kroppen under lång tid har det betydelse vilken fisk du äter när du är 20 år, även om du inte blir gravid förrän du är 30, betonar Livsmedelsverket.

Myndigheten varnar främst för fisksorter från Östersjön, älvarna, Vänern och Vättern.

Fisksorterna har förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. 

De giftiga ämnena kan lagras i kroppen under en längre tid – personer som senare i livet blir gravida löper stor risk att föra över gifterna till sina barn.

Tydlig uppmaning

Foster och små barn är de som är mest känsliga för de skadliga effekterna av dioxin och PCB.

Därför är det särskilt viktigt att barn och de som kommer att föda barn får i sig så lite som möjligt av dessa gifter, skriver Livsmedelsverket.

–  Utöver gravida och ammande bör därför inte heller barn, ungdomar och den som vill bli gravid i framtiden äta dessa fiskar oftare än 2-3 gånger per år, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på myndigheten.

Ny informationskampanj

I ett försök att upplysa allmänheten om faran med fisksorterna har Livsmedelsverket lanserat en informationskampanj inför midsommar.

Kampanjen ”Se upp för fula fiskar” riktar sig till både den som är eller vill bli gravid i framtiden, men även till föräldrar samt far- och morföräldrar som bör vara varsamma med att servera dessa fiskar till barn och barnbarn, uppger myndigheten.

–  Eftersom dessa gifter stannar i kroppen så länge är det viktigt att fler känner till riskerna. Därför bör alla vuxna kolla upp var fisken kommer ifrån innan de serverar den, säger Sabina Litens Karlsson.

Samtliga fisksorter som du bör undvika på midsommar

Dessa fiskar kan innehålla höga halter av dioxin och PCB

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern
  • Ål

Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande bör inte äta ovan fisksorter oftare än högst 2-3 gånger/år. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: Pasi Mämmelä

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen