Livsmedelsverket utfärdar skarp midsommarvarning

2023 06 21

På fredag är det återigen dags att fira midsommar och njuta av alla läckerheter som serveras under högtiden.

Men var noga med vad du ställer på bordet.

Framför allt gäller det att ha koll på fisk och skaldjur.

Det uppger Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Myndigheten uppmanar allmänheten att ”se upp för miljöförgiftad fisk till midsommar”.

–  Fisk är både gott och nyttigt – men kolla var den är fiskad, särskilt om du vill bli gravid i framtiden eller om barn ska äta fisken. Feta fiskar från vissa vatten kan nämligen innehålla miljögifter som lagras i kroppen och kan vara skadliga för både foster och barn, framhåller Livsmedelsverket.

Gravida och barn

Myndigheten konstaterar att det är en ”vanlig missuppfattning” att kostråden om miljöförgiftad fisk  bara gäller gravida.

–  Eftersom miljögifterna stannar kvar i kroppen under lång tid har det betydelse vilken fisk du äter när du är 20 år, även om du inte blir gravid förrän du är 30, betonar Livsmedelsverket.

Myndigheten varnar främst för fisksorter från Östersjön, älvarna, Vänern och Vättern.

Fisksorterna har förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. 

De giftiga ämnena kan lagras i kroppen under en längre tid – personer som senare i livet blir gravida löper stor risk att föra över gifterna till sina barn.

Tydlig uppmaning

Foster och små barn är de som är mest känsliga för de skadliga effekterna av dioxin och PCB.

Därför är det särskilt viktigt att barn och de som kommer att föda barn får i sig så lite som möjligt av dessa gifter, skriver Livsmedelsverket.

–  Utöver gravida och ammande bör därför inte heller barn, ungdomar och den som vill bli gravid i framtiden äta dessa fiskar oftare än 2-3 gånger per år, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på myndigheten.

Ny informationskampanj

I ett försök att upplysa allmänheten om faran med fisksorterna har Livsmedelsverket lanserat en informationskampanj inför midsommar.

Kampanjen ”Se upp för fula fiskar” riktar sig till både den som är eller vill bli gravid i framtiden, men även till föräldrar samt far- och morföräldrar som bör vara varsamma med att servera dessa fiskar till barn och barnbarn, uppger myndigheten.

–  Eftersom dessa gifter stannar i kroppen så länge är det viktigt att fler känner till riskerna. Därför bör alla vuxna kolla upp var fisken kommer ifrån innan de serverar den, säger Sabina Litens Karlsson.

Samtliga fisksorter som du bör undvika på midsommar

Dessa fiskar kan innehålla höga halter av dioxin och PCB

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern
  • Ål

Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande bör inte äta ovan fisksorter oftare än högst 2-3 gånger/år. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: Pasi Mämmelä

Text: Redaktionen