Livsmedelsverket sätter ned foten – ger besked om rötmånaden
2024 08 01
Sverige befinner sig mitt i den så kallade rötmånaden, en gammal benämning på en period under sommaren då det är särskilt varmt och fuktigt.
Namnet rötmånad baseras på att mat ruttnar snabbare under perioden 23 juli – 23 augusti, på grund av den höga temperaturen och luftfuktigheten.
Men teorin stämmer inte, enligt Livsmedelsverket.
Mats Lindblad på myndighetens smittskydd avfärdar rötmånaden. Han kallar den för ”en myt” och ”gammal folktro”.
– Bakterierna vet inte om att det är rötmånad, säger han till SVT Nyheter och fortsätter:
– Det handlar om astrologi och när solen står i Lejonets tecken. Rötmånaden handlar om mytiska föreställningar, de som var galna blev kloka och det kunde födas tvåhövdade kalvar.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, avfärdar även begreppet som en myt.
– Ja, det får man nog säga. Det uppkom på den tiden man inte hade kylskåp. Man hade skafferi och i bästa fall en jordkällare att stoppa maten i, säger hon till SR Ekot.
– Vi behöver inte vara rädda för att maten ska bli varm, tillägger experten.
Bakterier och mögel
Livsmedelsverkets Mats Lindblad konstaterar dock att bakterier och mögel generellt trivs allra bäst under sommaren.
Faktumet gäller under hela sommaren och inte endast under rötmånadsperioden, betonar experten.
– Det är en tid på året då det generellt sett kan vara lite svårare att bevara maten. Är det varmt och fuktig någon annan gång på sommaren, då har det samma effekt. Bakterier och mögel vet inte om ifall det är rötmånad eller inte.
Livsmedelsverkets tips
Så håller du kylvaror kalla under sommaren:
- Använd kylväska med frysta kylklampar när du går och handlar. Passar också perfekt för utflykter!
- Se till att livsmedel som hör hemma i kylskåpet inte blir stående framme på köksbordet.
- Blev det rester över vid middagen? Kyl dem snabbt – till exempel i ett vattenbad – och lägg sedan in dem i kylskåpet eller frysen direkt.
Foto: M. Stosberg
Text: Redaktionen