Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning
2024 09 06
Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.
Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.
Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.
Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.
Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.
"Starkaste giftet man känner till"
Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.
Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.
Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.
– Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.
Följande gäller nu
Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.
Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.
Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.
– För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.
– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.
Använd tryckkokare
Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.
Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.
– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.
Fakta: Bakterien Clostridium
- En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
- Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
- Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
- Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
- Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning
Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten
Foto: J. Gorecki
Text: Redaktionen