Så lite fisk får du äta – Livsmedelsverket går ut med direktiv
2024 10 10
Vissa grupper i Sverige ska bara äta fisk så lite som någon enstaka gång om året.
Det konstaterar Livsmedelsverket som nu förtydligar sina direktiv om saken.
Unga kvinnor måste lyssna
Sedan tidigare är det väl känt att en del fisk som konsumeras i Sverige kan innehålla för mycket miljögifter.
Av det skälet bör vissa i Sverige, framför allt kvinnor och barn, till stor del avstå från framför allt fet fisk.
– De som är svårast att nå är de unga kvinnorna, som behöver känna till det här. De behöver begränsa intaget av den här fisken fram till den dag man blir gravid, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog och nutritionist på Livsmedelsverket, till Sveriges Radio.
2-3 gånger per år
Det är dock skillnad på fisk och fisk.
Olika fiskar har ofta olika halter av gifter i sig, till exempel dioxin och PCB, beroende på var de har fiskats upp någonstans.
Och råden är strikta – inte minst för gravida och ammande kvinnor samt barn.
– Maximalt äta fet fisk från Östersjön eller Östersjöområdet, Vänern och Vättern 2-3 gånger per år, säger Sabina Litens Karlsson.
Kan orsaka cancer
För övriga grupper är det friare.
Dessa kan äta fisk upp till en gång i veckan, konstaterar Livsmedelsverket.
Enligt myndigheten är det dock viktigt att variera vilken fisk man äter – både när det gäller sort och ursprung för att minska risken att få i sig dessa miljögifter.
Kostråden baseras på de nya nordiska näringsrekommendationerna som kom så sent som förra året.
– Dioxiner och PCB är gifter som våra kroppar har svårt att bryta ner, och därför kan lagras i kroppen under hela livet. Studier visar att ett intag av höga halter av dioxiner och PCB under fosterstadiet och nyföddhetsperioden kan bland annat påverka spermiekvaliteten vid vuxen ålder, nivåerna av sköldkörtelhormoner samt tandemaljen, framhåller Livsmedelsverket och tillägger:
– Ämnena misstänks också kunna påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret samt orsaka cancer.
Fiskar som kan innehålla dioxin och PCB:
- Strömming/sill från Östersjön inklusive Bottniska viken
- Vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken och dess älvar, Vänern och Vättern
- Sik från Vänern och Vättern
- Röding från Vättern
- Ål
Källa: Livsmedelsverket
Foto: T. Yewell