Livsmedel stoppas – “Risk för obehag”
2024 04 02
Kalkonbacon återkallas nu efter en salmonellaupptäckt.
Det är Danish Crown som på tisdagseftermiddagen går ut med ett meddelande om att man har upptäckt salmonella.
Av den anledningen återkallar man nu kalkonbacon.
Samtidigt går företaget ut med en uppmaning om att lämna tillbaka produkten till butik.
Det rapporterar Expressen.
“Risk för obehag”
Företaget uttrycker att det finns risker associerade med konsumtion av varan.
Därför är det viktigt att se till att man inte konsumerar den.
– Det kan finnas risk för diarré och generella obehag i samband med förtäring av varan, förklarar Danish Crown.
Återlämna till butik
Produkten som berörs är 110 gram Tulip kalkonbacon med produktionsdatum 26 mars 2024 och bäst före-datum 30 april 2024.
– Livsmedelsverket råder konsument till att återlämna produkten till butiken där varan köptes, eller att kassera varan. Observera att endast ovan bäst före datum är aktuellt för detta produktlarm, meddelar företaget.
Orsakar magsjuka
Salmonella har under de senaste åren varit anledningen till flera återkallelser från en mängd aktörer inom livsmedelsbranschen.
Det kan leda till ordentlig magsjuka och stora besvär.
– Salmonella kan finnas i tarmen hos människor och djur, även fåglar. Via avföringen kan den spridas till andra miljöer, till exempel jord, betesmarker och vatten, förklarar Livsmedelsverket.
– Animaliska livsmedel, till exempel kött och ägg, kan förorenas med salmonella från infekterade djur.
Olika symptom
Precis som Danish Crown varnar för kan salmonellainfektion komma med en mängd obehagliga symptom.
– Ett halvt till några dygn efter att man fått i sig bakterien drabbas man av diarréer, magkramper, feber och ibland kräkningar, fortsätter Livsmedelsverket.
– Detta varar oftast några dygn, men kan ibland bli mer långvarigt. I ovanliga fall kan man få följdsjukdomar som till exempel ledbesvär. Salmonella sprids främst via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt. Människor som tillfrisknat från en salmonellainfektion kan bära på bakterien under en tid och på så sätt kan smittan spridas vidare.
Foto: A. Alhajj
Text: Redaktionen