Livsmedel stoppas – “Risk för obehag”

2024 04 02

Kalkonbacon återkallas nu efter en salmonellaupptäckt.

Det är Danish Crown som på tisdagseftermiddagen går ut med ett meddelande om att man har upptäckt salmonella.

Av den anledningen återkallar man nu kalkonbacon.

Samtidigt går företaget ut med en uppmaning om att lämna tillbaka produkten till butik.

Det rapporterar Expressen.

“Risk för obehag”

Företaget uttrycker att det finns risker associerade med konsumtion av varan.

Därför är det viktigt att se till att man inte konsumerar den.

– Det kan finnas risk för diarré och generella obehag i samband med förtäring av varan, förklarar Danish Crown.

Återlämna till butik

Produkten som berörs är 110 gram Tulip kalkonbacon med produktionsdatum 26 mars 2024 och bäst före-datum 30 april 2024.

– Livsmedelsverket råder konsument till att återlämna produkten till butiken där varan köptes, eller att kassera varan. Observera att endast ovan bäst före datum är aktuellt för detta produktlarm, meddelar företaget.

Orsakar magsjuka

Salmonella har under de senaste åren varit anledningen till flera återkallelser från en mängd aktörer inom livsmedelsbranschen.
Det kan leda till ordentlig magsjuka och stora besvär.

– Salmonella kan finnas i tarmen hos människor och djur, även fåglar. Via avföringen kan den spridas till andra miljöer, till exempel jord, betesmarker och vatten, förklarar Livsmedelsverket.

– Animaliska livsmedel, till exempel kött och ägg, kan förorenas med salmonella från infekterade djur. 

Olika symptom

Precis som Danish Crown varnar för kan salmonellainfektion komma med en mängd obehagliga symptom.

– Ett halvt till några dygn efter att man fått i sig bakterien drabbas man av diarréer, magkramper, feber och ibland kräkningar, fortsätter Livsmedelsverket.

– Detta varar oftast några dygn, men kan ibland bli mer långvarigt. I ovanliga fall kan man få följdsjukdomar som till exempel ledbesvär. Salmonella sprids främst via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt. Människor som tillfrisknat från en salmonellainfektion kan bära på bakterien under en tid och på så sätt kan smittan spridas vidare.

Foto: A. Alhajj

Text: Redaktionen


Smittoutbrott i halva landet – livsmedel på Ica bär skulden

2025 09 17

Sverige har drabbats av ett större bakterieutbrott.

Det uppger Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.

Enligt myndigheten handlar det om ett större utbrott av magsjukdomen salmonella, som började på ett äldreboende i Katrineholm. Hela 50 personer insjuknade på äldreboendet – två av dem avled.

Nu kopplas 48 fall i elva regioner till samma salmonellautbrott.

– Genetiska jämförelser har visat att det är samma variant av salmonella som har orsakat alla sjukdomsfallen, uppger Folkhälsomyndigheten.

Livsmedel på Ica och Willys

Varianten tros ha spridit sig från en äggproducent som återkallade flera ägg i slutet av augusti. Äggen såldes bland annat hos stora aktörer som Ica, Lidl, Willys, City Gross och Hemköp.

Stor insats

Folkhälsomyndigheten samarbetar med flera myndigheter för att kartlägga smittoutbrottet.

– Folkhälsomyndigheten samverkar med regionala smittskyddsenheter, länsstyrelser, kommuner, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Livsmedelsverket i utredningen av utbrottet, framhåller myndigheten.

Uppmanar: Så ska ägg tillagas  

Salmonella kan orsaka magsjuka. Bakterien trivs bäst i tarmen hos människor och djur, men den överlever bra i andra miljöer också.

Främst sprids salmonella via mat som är förorenad eller som inte har hettats upp ordentligt.

När det gäller ägg dör bakterien om äggen är tillräcklig upphettade.

–  Salmonella dör när äggulan blir trögflytande och krämig. En äggula som är fast, krämig men inte rinnig har med god marginal upphettats tillräckligt för att salmonella ska dö. Detta gäller både stekt och kokt ägg, säger biträdande statsepidemiolog Stephan Stenmark.

LÄS MER: Scania slår larm – en tredjedel kan slås ut

Farlig för riskgrupper

Salmonella är inte en farlig sjukdom för majoriteten av befolkningen. Men sjukdomen kan vara farlig för små barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

LÄS MER: City Gross och Stora Coop sågas

Foto: 

Text: Redaktionen


Willysbutiker har fått nog – ny regel för alla kunder

2025 09 17

Stölder fortsätter att skaka svensk handel.

Enligt branschorganisationen Svensk Handels Trygghetsbarometer utsattes 39 procent av landets butiker för stöld eller ringa stöld under varje vecka 2024. En ökning med tre procentenheter jämfört med 2023, då 36 procent av butikerna svarade ja på samma fråga.

Nu agerar flera Willysbutiker i Örebro län.

Butikerna inför en ny regel för alla kunder. Hädanefter behöver alla scanna sitt kvitto för att komma ut från butiken, inklusive kunder som handlar i den fysiska kassan.

Åtgärden ska försvåra för tjuvar, berättar Janne Hjerpe som är butikschef på Willys i Baronbackarna.

– Det finns folk som passerar kassan utan att betala. Det här stoppar dem – du måste ha ett kvitto med dig för att komma ut, säger han till P4 Örebro.

Ska slå mot professionella tjuvar

Enligt Hjerpe riktar sig åtgärden mot så kallade ”proffstjuvar”.

– Det kommer inte hjälpa mot en vanlig kund som stoppar något i fickan, men har kvitto i alla fall. Det här riktar sig mot folk som fyller en kasse med kött, smör eller fryslax och annat som går att sälja på andrahandsmarknaden.

De professionella stöldligorna är ett stort problem för svenska matbutiker. Enligt Janne Hjerpe försvinner 11 miljarder kronor årligen från butikerna på grund av stölderna.

LÄS MER: Lidl går ut med viktigt meddelande till kunder

Coop har ändrat system

Willys är inte den enda kedjan som agerar mot matstölderna.

Coop Nord har tidigare stoppat betalningsmetoden Scan & Pay i koncernens 85 butiker i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.

Beslutet har fattats eftersom flera stölder kopplas till betalsättet.

Scan & Pay låter kunderna scanna sina varor direkt med Coop-appen i mobilen. Betalningen görs sedan via Swish, kontokort, Matkonto eller Apple Pay.

Flera Ica-butiker har också tvingats vidta kraftfulla åtgärder.

LÄS MER HÄR: Ica-butik tvingas till nödåtgärder 

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen